X

Περίσσεψαν τα χαμόγελα και… οι προκλήσεις από τον Γιλντιρίμ

“Φιέστα” στην Κομοτηνή. Αποκάλεσε “ομογενείς” τους μουσουλμάνους της Θράκης. Μίλησε για παραβιάσεις από ελληνικά μαχητικά, ενώ επέμεινε στην έκδοση των “8”.

Ant1news

Μετά από ένα εξάμηνο έντασης και προκλήσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας επιχείρησαν να οικοδομήσουν μια νέα θετική ατζέντα στην συνάντηση τους στην Αθήνα, όμως τα “αγκάθια” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν κρύφτηκαν πίσω από τα χαμόγελα…

Στο αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει η παραβατικότητα στο Αιγαίο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίασε ότι «οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν, και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έδωσε φάκελο στον κ. Γιλντιρόμ με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επέμεινε στην έκδοση των 8 στρατιωτικών, παρά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, εκφράζοντας την …ελπίδα πως «οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Πιστός στην πάγια τακτική της γειτονικής χώρας, ο κ. Γιλντιρίμ έθεσε εκ νέου θέμα συνεκμετάλλευσης των πηγών ενέργειας στο Αιγαίο αλλά και την Κύπρο.

 

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα μέσα στη χρονιά και άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να του υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρεί το διεθνές δίκαιο.

 

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Στη συνέχεια ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, όπου επισκέφθηκε τζαμί της Κομοτηνής και παρακάθησε σε δείπνο για το τέλος του Ραμαζανιού.

 

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, μετέφερε μήνυμα του Ερντογάν, λέγοντας τα εξής: «Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας».