X

Ο απολογισμός της επίσκεψης Γιλντιρίμ στην Ελλάδα

Η πρόκληση του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κομοτηνή. Τα μηνύματα Τσίπρα και Παυλόπουλου. Ο φάκελος με τις παραβιάσεις. Πως σχολιάζει την επίσκεψη ο Τουρκικός Τύπος.

Ant1news

Οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας επιχείρησαν να οικοδομήσουν μια νέα θετική ατζέντα στην συνάντηση τους στην Αθήνα, όμως τα “αγκάθια” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν κρύφτηκαν πίσω από τα χαμόγελα…

Στο αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει η παραβατικότητα στο Αιγαίο, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολίασε ότι «οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν, και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έδωσε φάκελο στον κ. Γιλντιρόμ με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επέμεινε στην έκδοση των 8 στρατιωτικών, παρά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, εκφράζοντας την …ελπίδα πως «οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα μέσα στη χρονιά και άκουσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να του υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρεί το διεθνές δίκαιο.

 

Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Γιλντιρίμ

Την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα σχολιάζει σήμερα ο Τουρκικός Τύπος, λίγες ώρες μετά την αναχώρησή του από την χώρα μας. Τα άρθρα εστιάζουν στην συνάντηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον Αλέξη Τσίπρα και επικεντρώνονται στο τι ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, τι είπε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ενώ γίνεται και ειδική αναφορά στην επίσκεψή του στην Θράκη όπου συναντήθηκε με Έλληνες μουσουλμάνους που ζουν στην περιοχή.

Η Γενί Σαφάκ έχει τίτλο «Ζήτησε από τον Τσίπρα τους γκιουλενικούς»...

 

«Οι σχέσεις μας να μην ‘χτυπηθούν’ από πραξικοπήματα», είναι ο τίτλος της Σαμπάχ. Σε ανταπόκριση του Στέλιου Μπερμπεράκη αναφέρεται ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε με ομογενείς και απευθυνόμενος τους είπε:

«Για να εξελιχθούν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα ο πιο σημαντικός παράγοντας είστε εσείς οι ομογενείς μας. Ο καθένας από εσάς αποτελείτε τη γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Για το λόγο αυτό, αξιότιμοι ομογενείς μας, όταν εσείς είστε ευτυχισμένοι εδώ είμαστε κι εμείς. Τα προβλήματά σας είναι και δικά μας προβλήματα».

 

«Οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα και στις σχέσεις μας» γράφει η Μιλιέτ στην ιστοσελίδα της, ενώ στην εφημερίδα, ο τίτλος του θέματος, στην πρώτη της σελίδα τιτλοφορείται «οι σχέσεις μας να μην “χτυπηθούν” από πραξικοπήματα».

 

H εθνικιστική εφημερίδα “Turkiye” στην πρώτη της σελίδα επαινεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τιτλοφορώντας το άρθρο «Έβαλε στην θέση του τον Τσίπρα.

 

 

«Στήριξη στους Τούρκους της δυτικής Θράκης από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ», είναι ο τίτλος της Χαμπέρ Τουρκ.

 

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, όπου επισκέφθηκε τζαμί της Κομοτηνής και παρακάθησε σε δείπνο για το τέλος του Ραμαζανιού.

 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους που στην περιοχή είπε πως «είστε βεβαίως πρώτα από όλα πολίτες της Ελλάδας, αλλά την ίδια στιγμή είστε και μουσουλμάνοι ομογενείς μας. Επομένως, ως άτομα που ανήκετε σε μία χώρα, θα δώσετε τη μάχη σας, τη δίνετε ήδη δηλαδή, για το δικό σας μέλλον και το μέλλον της χώρας καταβάλλοντας τις απαραίτητες προσπάθειες και παράλληλα διατηρώντας την πίστη σας και την κουλτούρα σας».

 

Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια του ιφτάρ είπε επίσης «δεν είστε μόνο πολίτες της Ελλάδας, είστε και της Ε.Ε. και σας συμβουλεύω να το χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό». 

Πώς υποδέχθηκαν τον Γιλντιρίμ στο τζαμί στην Κομοτηνή: