X

Κυπριακό: Ενημέρωση Ευρωπαίων ηγετών από τον Αναστασιάδη

Κινητικότητα στο Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Στους δύο εκπροσώπους το προσχέδιο κοινού εγγράφου. Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης.Η ανακοίνωση των Τουρκοκυπρίων.

Ant1news

Το προσχέδιο του κοινού εγγράφου που έχει ετοιμαστεί ως βάση για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στην Ελβετία, παραδίδει σήμερα στους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ο ειδικός Σύμβουλος τους Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, την ίδια ώρα, που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί θα ενημερωθεί από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος Νίκο Χριστοδουλίδη για το προσχέδιο εγγράφου, αφενός και αφετέρου θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερκ και Ντόναλντ Τουσκ, αντίστοιχα, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη Λευκωσία θα επιστρέψει ο Α.Μαυρογιάννης, ο οποίος θα ενημερώσει τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους θα ενημερώσει για το προσχέδιο του εγγράφου.

Κινητικότητα υπάρχει και στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό, στα πλαίσια της συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει «όλα τα κεφάλαια αλληλοεξαρτώμενα και παράλληλα», προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθεί κατά την «πενταμερή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ των δύο μερών, είπε.

«Στόχος δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά να φτάσουμε στο τέρμα σε όλα τα κεφάλαια και να λύσουμε το Κυπριακό» είπε ο Μπουρτζού, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης θα πρέπει να ακολουθηθεί μια παράλληλα διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά «με διαφορετική προσέγγιση για την ατζέντα και τις αρχές που αφορούν τις εργασίες της διάσκεψης, στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης».

Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα «πρέπει όλοι να σεβαστούν τη συμφωνία», κατέληξε ο Μπουρτζού.