X

“Τραβάει το σχοινί” η Τουρκία στο Αιγαίο

Διπλή τουρκική πρόκληση με υπερπτήσεις και προσπάθεια ακύρωσης ερευνητικού πλου, ελληνικού σκάφους, με την έκδοση NAVTEX.

Ant1news

Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε από μια 48ωρη παύση των προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, αλλά οι γείτονες δεν μπόρεσαν να κρατηθούν περισσότερο.

Μάλιστα σήμερα ενίσχυσαν τις υπερπτήσεις του πάνω από το Αιγαίο με τη νέα μέθοδο επίδειξης ισχύος, χρησιμοποιώντας δηλαδή τη γνωστή «φάμπρικα» των NAVTEX.

Με ναυτική οδηγία, η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, επιχείρησε να ακυρώσει και κατ’ επέκταση να απαγορεύσει τον ερευνητικό πλου για ενάλιες αρχαιότητες του σκάφους Hercules του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, που είχε προαναγγείλει με τη NAVTEX 348 ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου.

Λίγη ώρα αργότερα ζεύγος τουρκικών F-4 συνοδευόμενα από δυο F-16 αφού παραβίασαν το FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου, πραγματοποίησαν διπλή υπερπτήση πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους, που βρίσκονται νότια των Φούρνων.