X

Συνάντηση Τσίπρα - Αναστασιάδη για το Κυπριακό

Τι βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις Βρυξέλλες. Νέα συνάντηση θα έχουν το βράδυ.

Ant1news

Για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενημέρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση και αξιολόγηση επί του εγγράφου που κατέθεσε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν 'Αιντε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε ο συντονισμός ενόψει των επαφών που θα έχουν και οι δύο ηγέτες σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και για την συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της Συνόδου απόψε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

 

Τη δεύτερη εντός της ημέρας συνάντησή τους ενδέχεται να έχουν απόψε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την συνάντηση, η οποία διήρκεσε πέραν της μιάμισης ώρας, «εποικοδομητική». Ανέφερε δε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» πραγματοποίησης νέας συνάντησης Αναστασιάδη Τσίπρα το βράδυ, μετά την ενημέρωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι μεσολαβούν σήμερα και αύριο σημαντικές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ομολόγους τους που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Ελβετία.

Χθες, κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε αναφερόμενος στο Κυπριακό πως «η γραμμή μας είναι σαφής, αποφασιστική και ψύχραιμη». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμπλήρωσε ακόμη πως «σε αυτή συνεχίζουμε με συνέπεια και χωρίς θόρυβο, δηλώσεις και διαρροές». Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «έχουμε τη συναίνεση σχεδόν του συνόλου του πολιτικού κόσμου στην κατεύθυνση αυτή».