X

Αγία Σοφία: με προκλητική ανακοίνωση απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Διπλωματική διαμάχη Αθήνας – Άγκυρας μετά την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Η «σύσταση» των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ant1news

Με σκληρή ανακοίνωση απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο ελληνικό, για το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου και την τέλεση προσευχής μέσα στην Αγία Σοφία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την ελληνική ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι, η ιστορία της Ελλάδας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστή, παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα σημειώνει ότι, είναι αμφισβητούμενο το τι αντιλαμβάνεται η χώρα από τον διαθρησκευτικό διάλογο στον οποίο αναφέρθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στη μουσουλμανική κοινότητα, μην επιτρέποντάς της να ασκεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα.

Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ, καλεί την Ελλάδα να γίνει «μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την ανάγνωση του Κορανίου και την έκκληση για προσευχή των πιστών στην Αγία Σοφία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να στέλνει τις ευχές του στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη ‘Νύχτα της Αποκαλύψεως’, προτίμησε να αλλοιώσει τη σημασία της ανάγνωσης του Κορανίου και της έκκλησης για προσευχή των πιστών στην Αγία Σοφία.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στο πεδίο των θρησκευτικών ελευθεριών, οι οποίες αποτελούν ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γνωστές.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποια παραδείγματα: Οι ελληνικές αρχές αυξάνουν ολοένα τις πιέσεις τους στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών εναντίον της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Ελλάδα, παραπέμπουν στη δικαιοσύνη τους εκλεγμένους μουφτήδες για τα καθήκοντά τους και απορρίπτουν για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων να προσευχηθούν κατά τη διάρκεια του Μπαϋραμιού σε ένα από τα πιο ιστορικά τεμένη στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για την άσκηση της λατρείας τους.

Γι’ αυτό το λόγο απορεί κανείς πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα το διαθρησκειακό διάλογο, τον οποίο αναφέρει στην ανακοίνωσή της, όταν η ίδια δεν έχει ακόμη ούτε ένα τζαμί στην στην πρωτεύουσά της για προσευχή.
Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μία σύγχρονη και δημοκρατική χώρα, που να σέβεται όλες τις θρησκείες».

Η «σύσταση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι η Αγιά Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας και κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί την πολύπλοκη ιστορία της.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, Heather Nauert, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματίαστην προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, απάντησε : « Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνομε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της». 

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να την μετατραπεί  σε τζαμί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντiπάρτμεντ  έσπευσε να αποσαφηνίσει : «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι 'αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».