X

Αποσύρθηκε έγγραφο του Άιντε για το Κυπριακό μετά από αντιδράσεις για μονομέρεια

Ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να αποσύρει το έγγραφο μετά τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς. Αύριο ξεκινάει η διάσκεψη στην Ελβετία.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα παρουσιάσουν «κοινό έγγραφο», ανακοίνωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που έμειναν οι εμπλεκόμενες πλευρές κατά τις συζητήσεις στη Γενεύη και στο Μοντ Πελεράν.

«Ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Άιντε μετά την απόδειξη της μονομέρειας του» σχολίασε μέσω twitter ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε, στο μεταξύ, στείλει σκληρή επιστολή 9 σελίδων στον ΟΗΕ, με την οποία ζήτησε το νέο «έγγραφο Άιντε» να είναι στην Αθήνα σήμερα το πρωί.

Το αρχικό κείμενο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προσέκρουσε και στις επικρίσεις της κυπριακής πλευράς, που μάλιστα έστειλε πολυσέλιδες παρατηρήσεις  καθώς όπως σημείωναν καλά πληροφορημένες πηγές «τοποθετήσεις Άιντε σαν και αυτές που περιλαμβάνονται στο κείμενό του, υπάρχουν σε βρετανικά και τουρκοκυπριακά κείμενα του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2015  και εμφανίστηκαν αίφνις ως θέσεις του ΟΗΕ!»

 

Ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να συμμετάσχει, από αύριο, στις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα διεξαχθεί, υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας και απόψε  θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τους κκ.Αναστασιάδη,Ακιντζί και Τσαβούσογλου.

Με φόντο τα όσα διαμείβονται στο παρασκήνιο, φαίνεται ότι η Αθήνα προσέρχεται στο Κραν Μοντάνα με στόχο να μην χαλάσει η διαδικασία και να μην δοθεί το παραμικρό πρόσχημα, ειδικά στην Τουρκία, να διαλύσει τη Διάσκεψη, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Ελλάδα.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, λίγο πριν την αναχώρηση του για την Ελβετία, δήλωσε ότι η προκείμενη διάσκεψη είναι διάσκεψη αποφάσεων κι όχι διαπραγματεύσεων.

Προεδρεύων στη Διάσκεψη θα είναι ο Αμερικανός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του γ. γ. του ΟΗΕ, Τζέφρυ Φέλτμαν, ο οποίος φέρεται σε κοσμικές εκδηλώσεις να έχει καταφερθεί ανοικτά κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Η Διάσκεψη ξεκινά αύριο Τετάρτη 28 Ιουνίου στην Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.  Τα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθούν  τις πρώτες τρεις ημέρες. Στις 30 Ιουνίου, προγραμματίζεται να παραβρεθούν στη Διάσκεψη ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, η επικεφαλής Άμυνας – Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και είτε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τίμερμαν είτε αυτοπροσώπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.