X

Κυπριακό: ο Γκουτέρες αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να ξεπεραστεί η εμπλοκή

Με την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ η τρίτη μέρα των συνομιλιών. Εμπλοκή και όχι κρίση σύμφωνα με τον Αναστασιάδη, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Ant1news

Η σημερινή τρίτη ημέρα διαπραγμάτευσης επί ελβετικού εδάφους ενδεχομένως να αναδειχθεί και ως η πιο κρίσιμη, λόγω της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Χθες πάντως παρουσιάστηκε "εμπλοκή" στην διαδικασία των συνομιλιών στον Κράν Μοντάνα. Η διακοπή οφείλεται στην επιμονή της τουρκικής πλευράς στο θέμα των 4 ελευθεριών για το οποίο χρειάστηκε να παρέμβει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθυντής της υπηρεσίας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων, Μάρτιν Βερβέι.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ το θέμα τέθηκε από τουρκικής πλευράς τόσο κατά την πρωινή συζήτηση στο τραπέζι 2 (δικοινοτικές συνομιλίες) όσο και το απόγευμα στην συνάντηση των δύο διαπραγματευτικών ομάδων με τους τεχνοκράτες.

Άλλωστε σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε, ότι στη διαδικασία της Διάσκεψης παρουσιάστηκε εμπλοκή αλλά όχι κρίση, υπονοώντας ότι η στάση της τουρκικής πλευράς και η επιμονή της σε αιτήματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, δυναμιτίζει το κλίμα και τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

 

Στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ

Η σημερινή συνάντηση της Διάσκεψης ξεκινάει στις 10.30 το πρωί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες,να αναλαμβάνει τα ηνία όλων των διαπραγματεύσεων και στα δύο τραπέζια των συνομιλιών.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν. Στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ακολούθως στις 9 με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 10.30 η Διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι εργασίες εδώ και τρεις ημέρες.

Ο ΓΓ θα παρακαθίσει σε γεύμα το μεσημέρι με τους δύο ηγέτες που θα συνοδεύονται από ένα ακόμη άτομο ο καθένας. 

 

Σκληρή στάση στο Κυπριακό από τους εθνικιστές στην Τουρκία

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος στην Τουρκία (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε δηλώσεις του σχετικά με την εν εξελίξει διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα εμφανίστηκε –όπως ήταν αναμενόμενο- σκληρός, πιέζοντας έτσι την τουρκική κυβέρνηση για τη στάση που πρέπει να επιδείξει.

«Το να εμπλεκόμαστε σε επικίνδυνες συζητήσεις, το να υποχωρούμε σε εθνικά θέματα και να παραδινόμαστε σε τετελεσμένα ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στην Κύπρο και το τουρκικό έθνος δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε.

 Η Κύπρος ανήκει στους ήρωές της. Η Κύπρος είναι τουρκική, όποιος σκέφτεται αντίθετα, σημαίνει ότι δέχεται τις θέσεις των Ε/Κ και υπηρετεί ή κλείνει τα μάτια στις σταυροφορικές επιθυμίες τους. Κανένας πατριώτης και κανένας που αγαπάει το έθνος του δεν θα εγκρίνει ένα τέτοιο ολίσθημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.