X

Τσαβούσογλου: στην Κύπρο έχουμε στρατό κι αν χρειαστεί θα τον χρησιμοποιήσουμε

Η κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δυναμιτίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Ant1news

Σε ρόλο “Αττίλα” εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα.. χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.

Στη συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Κοτζιάς ρώτησε τον Τσαβουσογλου: «Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα ; πως το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;» κι έλαβε την απάντηση: «Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς».

Σήμερα, εξάλλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ανόητες και εκτός πλαισίου προειδοποιήσεις τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε ανόητες τις προτάσεις της Ε/κ πλευράς και για το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τούρκος Υπουργός σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα αναχωρώντας από το χώρο της Διάσκεψης κλήθηκε να σχολιάσει υποτιθέμενη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ‘η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά’ και είπε ότι πρόκειται για ασέβεια και θρασύτητα. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη στα αγγλικά ότι δεν θα υπάρχει sunset clause. “Αυτό για μας δεν μπορεί να είναι καν όνειρο. Αν κάποιος το ονειρεύεται αυτό πρέπει να ξυπνήσει. Δεν θα υπάρξει sunset clause”, είπε. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να έρθει στο Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Τουρκία κατέθεσε κοινό έγγραφο με τους τουρκοκύπριους για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Ζητούν διατήρηση των Εγγυήσεων. Απορρίπτουν το κλειστό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη αντιπροτείνοντας μείωση του στρατού, που όμως θα παραμείνει στην Κύπρο. Προτείνουν μάλιστα να εξεταστεί εκ νέου η συνθήκη των εγγυήσεων αφού θα έχουν γίνει 3 θητείες τουρκοκύπριου προέδρου.

Οι Τούρκοι είναι πολύ νευρικοί και εμείς πολύ αποφασιστικοί, δήλωσε, πάντως ο πουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Την ελπίδα ότι «θα επανέλθουμε σε πορεία ελπίδας μετά τις κάποιες ανατροπές», εξέφρασε  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ύπουλο παιχνίδι από τον Άιντε

Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, το ύπουλο φιλοτουρκικό παιχνίδι του διαμεσολαβητή Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Εξυπηρετώντας την Τουρκία που επιχειρεί να εξωθήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο ενοχοποιώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Άιντε έκανε διαρροή προς το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, μέσα από την οποία αφήνεται εντέχνως να φανεί ότι τάχα η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν ήταν συμβατή με το πλαίσιο που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

 Η κυπριακή πλευρά ξεμπρόστιασε το ύπουλο παιχνίδι Άιντε που αποδέχτηκε κείμενο μόλις μισής σελίδας από τους Τούρκους και έκανε πως δεν άκουσε την πρόκληση Τσαβούσογλου ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τον τουρκικό στατό στην Κύπρο.

«Ενδεχομένως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται κρισιμότητα στιγμών, βρίσκονται σε δύσκολη θέση και κάνουν δηλώσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την τάξη πραγμάτων. Θα καλέσω τον τούρκο ΥΠΕΞ να πει δημόσια την τουρκική πρόκληση στο θέμα των εγγυήσεων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ανάρτηση για τη στάση της Τουρκίας έκανε στο Twitter ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Γιατί η Τουρκία επιμένει τόσο να διατηρήσει τα επεμβατικά δικαιώματά της σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ; Θα κάνει χρήση τους;», έγραψε στο λογαριασμό του ο κ. Κουμουτσάκος.