X

ΥΠΕΞ: χωρίς όρια το θράσος της Τουρκίας

«Μάχη» δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας. Η απάντηση του ΥΠΕΞ στις σημερινές επιθέσεις των Τούρκων για το Κυπριακό.

Ant1news

Σκληρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, στον Τούρκο ομόλογό του, σχετικά με τις ευθύνες της διακοπής των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Χουσεΐν Μουφτούογλου είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «εντελώς απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ότι, «η Τουρκία επέδειξε μία μη συμβιβαστική στάση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο».

«Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει “εποικοδομητικό πνεύμα” την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Crans Montana», σημείωσε ο Σ.Ευθυμίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «κυνική ομολογία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι δηλαδή «δεν ήταν δυνατό να δεχθεί η Τουρκία, στη Διάσκεψη της Γενεύης, μια ‘ανόητη πρόταση’ που προέβλεπε κατάργηση του ‘δικαιώματος’ μονομερούς επέμβασης, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο με χρονοδιάγραμμα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη των ολοφάνερων ευθυνών της Τουρκίας για το αδιέξοδο της Διάσκεψης για το Κυπριακό και την κατάρρευση των συνομιλιών».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε απαντήσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, λέγοντας ότι, «την τρίτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσαβούσογλου άρχισε να ζητάει επιβεβαίωση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τον πίεσα και μου απάντησε ότι τα θέλουμε για να μπορούμε όποτε θέλουμε να κάνουμε μια «επιχείρηση» στην Κύπρο».

Όπως συμπλήρωσε, «την τελευταία ημέρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ αντελήφθη και μας ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι θέλουν να κουβεντιάσουν μόνο την συνθήκη συμμαχιών. Το βράδυ, στο δείπνο που κράτησε πάνω από 5 ώρες, ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτούσε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου να πει και να καταγραφεί σε κείμενο τι εννοούσε, κάτι που ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας».