X

Τσίπρας: πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη η Ελλάδα

Για αλληλοστήριξη Ελλάδας – Σερβίας έκανε λόγο ο Αλεξάντερ Βούτσιτς. Επεκτείνονται οι συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ant1news

«Η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να στηρίξουν η μια την άλλη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σερβία. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη, που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας, είπε ο πρωθυπουργός. Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δίκτυα και ο τουρισμός, εκφράζοντας στον Σέρβο Πρόεδρο τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων της Σερβίας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει η ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε ότι, «η Ελλάδα είναι σημαντικός επενδυτικός παράγοντας για τη Σερβία, καθώς είναι στην τρίτη θέση των επενδύσεων προς τη χώρα αυτή».

Πρόσθεσε δε ότι αποφασίστηκε η σύνδεση των δύο χωρών, μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και συνεργασίας με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενώ συμφωνήθηκε και η συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού. Σημείωσε, επίσης ότι, θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης μεταξύ των δύο χωρών.

 

«Τις δύο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός», είπε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Ανέφερε παράλληλα ότι αναβαθμίζεται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ εντείνεται η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τράφικινγκ, το μεταναστευτικό.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπογράμμισε τη θέση της κυβέρνησης για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τέλος ότι, μετά από πρόσκληση του Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας»

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο Α. Τσίπρας, ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε ότι, «η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».

Σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

 

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (στο Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει».

 Τόνισε δε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει, αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Συνεχίζονται οι επαφές του Πρωθυπουργού για το μέλλον των Βαλκανίων

Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ. Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και  η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. 

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη. 

Στις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 19.30, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την αναγόρευση του τελευταίου σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ. Η τελετή αναγόρευσης του Γιούνκερ θα γίνει σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.