X

Στη Μόρφου το Μπαρμπαρός

Στην περιοχή – διακύβευμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στέλνει η Άγκυρα το ερευνητικό σκάφος, λίγο μετά την ανακοίνωση για στήσιμο εξέδρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ant1news

Η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου ‘Μπαρμπαρός’ θα είναι να προσεγγίσει την περιοχή της Μόρφου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ μιλώντας στους διευθυντές τουρκικών οικονομικών εφημερίδων.

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική και το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου. Με τις έρευνές μας στη Μόρφου, θα παίξουμε πλέον πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Αλμπαϋράκ, λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», σημείωσε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Σε ερώτηση ποια είναι η προσέγγιση των εκπροσώπων των ενεργειακών εταιρειών στο θέμα της Κύπρου που συμμετείχαν στο πετρελαϊκό συνέδριο πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν θα δώσει ονόματα, αλλά συνεχίζουν τις επαφές τους με τις εταιρείες. Όπως είπε τους ανέφεραν πως «χωρίς να υπάρχει νομική επίλυση του προβλήματος δεν είναι σωστό για τις εταιρείες αυτές να κάνουν βήματα σε περιοχές υψηλού κινδύνου». Με κάποιες εταιρείες έκαναν πολύ εποικοδομητικές επαφές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εταιρειών κινούνται πιο προσεκτικά σε αυτό το θέμα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι υπάρχουν και εταιρείες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. «Σε αυτές τις εταιρείες είπα πολύ καθαρά ότι η Τουρκία δεν θα τους δει θετικά στην αγορά της ενέργειας. Με μια σημαντική μερίδα είχαμε θετικές συνομιλίες, με τις υπόλοιπες οι επαφές μας συνεχίζονται. Επειδή εμείς υποστηρίζουμε την ‘περιφερειακή ειρήνη’ και ‘πρέπει να συμβάλουμε σε αυτήν’», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες του νησιού ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας, χωρίζοντάς τους σε οικόπεδα και προχωράτε σε αδειοδοτήσεις προς εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό», ανέφερε.