X

Τούρκος πρέσβης: οι 8 αξιωματικοί έπρεπε να είχαν ήδη εκδοθεί στην Άγκυρα

Το μήνυμα του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα για την μη έκδοση των "8". Τι είπε για τα περί στημένου πραξικοπήματος και τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Ant1news

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έπρεπε να είχαν εκδοθεί στην Άγκυρα για να δικαστούν για τα εγκλήματα τους, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι η Τουρκία είχε άλλες προσδοκίες, καθώς επίσης και ότι η χώρα του δεν μπορεί να θεωρεί ως εταίρους και συμμάχους τις χώρες που εξασφαλίζουν ατιμωρησία σε εγκληματίες.

Εναντίον της αρχικής απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης που έχει απορρίψει την αίτηση της Τουρκίας για την έκδοσή τους, έχει υποβληθεί ένσταση από τις τουρκικές αρχές. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφασίσει τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, αναγνωρίζοντας τους φόβους τους πως στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, διατρέχοντας τον κίνδυνο βασανισμού, εξευτελισμών και ακόμα και απώλεια της ζωής τους.

Και για τους οχτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται εξ άλλης αιτίας. 

"Δεν θα μπορούσε να έχει στηθεί το πραξικόπημα"

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο Τούρκος διπλωμάτης αρνήθηκε το πόρισμα του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο από τον ίδιο τον Ερντογάν για να εξαπολύσει πογκρόμ διώξεων κατά των αντιπάλων του.

"Οι δημοσιογράφοι διώκονται ως γκιουλενιστές, όχι ως δημοσιογράφοι"

Στις επίμονες ερωτήσεις για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, απάντησε ότι ανήκαν στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και συνεργάσθηκαν με τους πραξικοπηματίες, παρομοιάζοντας την εμπλοκή τους με τροχαίο δυστύχημα. 

Το πρωί του Σαββάτου η τουρκική πρεσβεία θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος.