X

Οι απειλές της Άγκυρας και το σχέδιο Αθήνας – Λευκωσίας

Επανήλθε ο Τσαβούσογλου μετά την άνευ προηγουμένου παρενόχληση στον ΠτΔ. «Γέφυρα» με την Ε.Ε. απλώνει η Λευκωσία.

Ant1news

Με νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντάνα, εξαπέλυσε η Τουρκία, αυτήν τη φορά μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λίγο μετά την άνευ προηγούμενου κίνηση της Άγκυρας, να παρενοχλήσει το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Άμυνας, ο Τσαβούσογλου, αναχωρώντας για τα Κατεχόμενα, ότι από εδώ και πέρα «θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο».

Κατηγόρησε την ίδια ώρα, την Κυπριακή και την Ελληνική Δημοκρατία ότι, προέβησαν σε «μονομερές βήμα» με το να ξεκινήσουν τη γεώτρηση ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, δείχνοντας έτσι την πραγματική του πρόθεση.

Εντείνοντας τις απειλές του, σημείωσε ότι Τουρκία και Κατεχόμενα θα αντιδράσουν με το δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Λευκωσίας.

«Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός. Το σχέδιό τους είπε είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν.

Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘ΤΔΚΒ’ (σ.σ. το ψευδοκράτος) δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί. Δίνοντάς το αυτό ως αφορμή θα εγκαταλείψουν το τραπέζι. Εμείς αυτό το σχέδιο το είδαμε αλλά δεν έγινε όπως ήθελαν. Η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα μπλόκαρε εξαιτίας τους και ο ΓΓ έλαβε την απόφαση να μην συνεχίσει με αυτό τον τρόπο» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε ακόμα πιο προκλητικά, τονίζοντας πως, «αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν.

Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους κακόμαθαν.

Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ε.Ε. τους ενθαρρύνει.

Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί».

Ανέφερε επίσης ότι, «θα ήθελα πολύ να δω το πραγματικό πρόσωπο, ποιες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβονταν πίσω από το κυπριακό πρόβλημα».

Και κατέληξε απειλητικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό.

Θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε», έκλεισε.

Γέφυρες Αναστασιάδη στην Ευρώπη

 

Στην Ευρώπη ρίχνουν το βάρος των προσπαθειών τους Αθήνα και Λευκωσία, στοχεύοντας να κάμψουν τις επιδιώξεις της Άγκυρας να ικανοποιηθεί από τις Βρυξέλλες.

Στόχος είναι να πιέσουν τα πράγματα ώστε κατά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, αναφορικά με την ασφάλεια και εγγυήσεις.

Όπως δήλωσαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Ιωάννης Κασουλίδη,ς μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου, στην οποία συμμετείχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχουν πλέον μπει ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών, ενώ εκτίμηση όλων των πλευρών είναι ότι, η επανέναρξη των συνομιλιών θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, καθώς στα υπόλοιπα δεν μένουν πολλά να συζητηθούν.

Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν υπέρ του Κυπριακού τις προκλήσεις της Τουρκίας.

 Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν οι χθεσινές τηλεφωνικές επαφές που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Θέμα των συνομιλιών αυτών ήταν οι συνομιλίες και οι λόγοι του «ναυαγίου» στο Κραν Μοντάνα.

Στην ίδια πορεία «πλεύσεις» σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό είναι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντέρες, ο οποίος έχει τονίσει ότι, δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικά βήματα για την επανέναρξη των συνομιλιών.