X

“Επίθεση φιλίας” στην Ελλάδα από τα Σκόπια

Iδιαίτερα φιλικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.. Όλα όσα συζητήθηκαν στις επαφές Κοτζιά στα Σκόπια.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σε ιδιαίτερα καλό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια των οποίων η σκοπιανή πλευρά επιδόθηκε σε "επίθεση φιλίας" σύμφωνα με πληροφορίες.

Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις τονίζουν ότι ιδιαίτερα φιλικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά. Θυμήθηκε μάλιστα το τηλεφώνημα του Έλληνα ΥΠΕΞ αμέσως μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν με την εισβολή τραμπούκων στο κοινοβούλιο της χώρας. "Μόνο φίλοι κάνουν κάτι τέτοιο", φέρεται να είπε ο Ζάεφ στον Κοτζιά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράστηκε αμοιβαία βούληση συνεργασίας και δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν την επίλυση δύσκολων προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκε ικανοποίηση για την πορεία των ΜΟΕ, τα οποία έχουν αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της συνεργασίας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης.

 

Εξάλλου, διατυπώθηκε η σταθερή η επιδίωξη της Ελλάδος για ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές. «Θέλουμε την πρόοδο προς την εκπλήρωση των ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών αλλά υπό την προϋπόθεση εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, την επίλυση του ονοματολογικού και φυσικά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες» φέρεται να τόνισε η ελληνική πλευρά.

 

Κατέστη δε για ακόμη φορά πεντακάθαρο ότι Ελλάδα είναι πολύ καλός γείτονας, δεν έχει καμία βλέψη έναντι της βορείου γείτονός της και είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την προώθηση μεταρρυθμίσεων μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρίας, ως το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ως προς το ονοματολογικό, συζητήθηκε με θετική διάθεση εστιάζοντας όχι στην ουσία αλλά στην διαδικασία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Η Σκοπιανή πλευρά επέδειξε μάλιστα διάθεση συνεργασίας και σεβασμού ευαισθησιών μας.