X

Τα μηνύματα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα

Στην Αθήνα σε λίγες ώρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που δηλώνει αισιόδοξος για την Ελλάδα. Ποιοι τον συνοδεύουν. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του και τα μέτρα ασφαλείας.

Ant1news

Λίγο μετά τις 13:00 αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος του Προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι αύριο το απόγευμα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ, καθώς και δεκάδες Γάλλους επιχειρηματίες, πραγματοποιώντας μία διήμερη επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό και πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, αλλά και με εκπροσώπους του πνευματικού χώρου.

Η 24ώρη και πλέον παραμονή του στην Αθήνα, αποχωρεί αύριο το απόγευμα, συνοδεύεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή πριν ακόμα την άφιξή του. Ο σταδιακός αποκλεισμός των δρόμων, η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, αλλά και η ισχυρή αστυνομική παρουσία σε όλο το μήκος των διαδρομών που θα ακολουθήσει, είναι χαρακτηριστικά. Τα «παρατράγουδα» ωστόσο δεν έλειψαν, καθώς χθες το βράδυ άγνωστοι πέταξαν μπογιές στο Γαλλικό Ινσιτούτο.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε, μιλώντας στον «Alpha 98,9», ότι σηματοδοτεί το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη μέρα, που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και τόνισε: «Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, με την προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος, με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν σημειωθεί από το 2017 και μετά, δημιουργείται σε όλους πλέον η αίσθηση ότι η Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος του προγράμματος και σε μια επόμενη μέρα η οποία βρίσκεται πέρα από τα μνημόνια, σε μια επόμενη μέρα που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Αυτό σηματοδοτεί ο Γάλλος Πρόεδρος με την επίσκεψη του στην Αθήνα και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο επιλέγει την Ελλάδα για να ξεκινήσει τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτό συνολικά δείχνει ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φτάνει στην Ελλάδα κομίζοντας μήνυμα εμπιστοσύνης, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή δήλωσε, μεταξύ άλλων, «αισιόδοξος» για το μέλλον της χώρας μας, την υποστήριξη στις προσπάθειές της να βγει από την οικονομική κρίση, «βλέπει» ανάκαμψη της οικονομίας και υποχώρηση της ανεργίας, ενώ στα πλαίσια της ενθάρρυνσης των γαλλικών επενδύσεων, συνοδεύεται από 39 επιχειρηματίες μεγάλων και μικρομεσαίων γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων.

Ο Μακρόν αποκλείει εκ νέου κάθε σκέψη για Grexit, τονίζοντας παράλληλα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σηματοδοτούσε το τέλος του ευρώ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας Παρισιού – Αθήνας υπογράμμισε τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καλώντας την Ελλάδα να ενταχθεί πλήρων στην Ευρώπη της άμυνας, μέσω της επιλογής εξοπλισμών που θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.  

 

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σε συνεργασία Αθήνας – Παρισιού, επίσης αναφέρεται από τον Γάλλο Πρόεδρο στην ίδια συνέντευξη, ενώ δε λείπει και το θέμα της Τουρκίας, για την οποία τονίζει ότι με τη συμπεριφορά της έχει απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υποστεί τις συνέπειες. Τάσσεται ωστόσο κατά της πλήρους ρήξης με την Άγκυρα, που παραμένει ουσιαστικός εταίρος σε πολλές κρίσεις που αφορούν την Ευρώπη, όπως η μεταναστευτική και η τρομοκρατική. Ιδιαίτερα ως προς την πρώτη, σημειώνει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, κυρίως ως προς τη μείωση της πίεσης προς την Ελλάδα, ενώ συμπληρώνει ότι ο ίδιος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Η επίσκεψή μου στην Αθήνα, στην Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν προαιώνιοι δεσμοί, είναι μια επίσκεψη στην πηγή της ίδιας της δημοκρατίας και του πολιτισμού που υπήρξαν το τσιμέντο της Ευρώπης και που πρέπει να ξαναγίνουν οι βάσεις του κοινού μέλλοντός μας. Αυτό είναι το κεντρικό νόημα που θέλω να έχει η επίσκεψή μου» δηλώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στα «ΝΕΑ». Και προσθέτει: «Η επίσκεψή μου, αυτή η επιστροφή της Γαλλίας, είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Οι Έλληνες, που έχουν κάνει τόσες θυσίες, μπορούν επιτέλους να κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα. Η Γαλλία ήταν κοντά στη χώρα σας καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης».

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Στη δημοσιότητα δόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ αναμένονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», σήμερα στις 13.00, όπου θα τους υποδεχθεί ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Εν συνεχεία, θα αναχωρήσουν για το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου στις 13.30 ο Γάλλος Πρόεδρος να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στις 13.45 ο κ. Μακρόν, μετά της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν, θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Η επίσημη τελετή υποδοχής, περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδος, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των δυο Αντιπροσωπειών.

Ακολούθως, οι δυο Πρόεδροι συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους θα μεταβούν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Ε. Μακρόν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Κατόπιν θα γίνουν δηλώσεις των δυο Προέδρων στον Τύπο και αμέσως μετά κατ΄ιδίαν τους συνάντηση.

Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.

 

Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).

Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του Ε. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21.00-23.00).

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ε. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.