X

Τριπλό μήνυμα Μακρόν σε Αθήνα, Eurogroup και ΔΝΤ

Η κρίση στην Ελλάδα ξεπερνιέται, εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος. Στόχος η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ant1news

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πετύχουμε τους στόχους μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. 

Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης, η χώρα μας - πραγματοποιώντας εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις - αλλάζει σελίδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός «μετά τις μεταρρυθμίσεις τα πρώτα τρίμηνα δείχνουν άνοδο του ΑΕΠ με αύξηση των εξαγωγών και της μεταποίησης ενώ καταγράφεται τρίτη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό»

Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι αυτή είναι και η θέση των Θεσμών, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας . 

Σημείωσε ακόμα ότι «ο χρόνος είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο τον Αύγουστο του 2018. Η απόφαση του Eurogroup για τον αλγόριθμο που συνδέει το χρέος με το ΑΕΠ ήταν πολύ θετική και η Γαλλία συνέβαλε σε αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός». 

 

«Συμφωνήσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνεργαστούμε για τις επενδύσεις. Οι επιχειρήσεις της Γαλλίας έχουν ενδιαφέρον, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι 40 επιχειρηματίες ήρθαν στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατη είναι η συμφωνία για τον ΟΛΘ στον οποίο έχει συμμετοχή γαλλική εταιρεία», ανέφερε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Επί τάπητος και η Τουρκία

«Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ε.Ε. Συζητήσαμε την προσφυγική κρίση και την Τουρκία. Σταθερότητα και αποφασιστικότητα στα μηνύματα που στέλνει η Ε.Ε. στην Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή έχει σημασία η διατήρηση των βασικών στοιχείων των σχέσεων και η προσπάθεια διαμόρφωσης θετικής ατζέντας. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη αξία και για την Ευρώπη και για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Σταθερή προσήλωση για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα « μεγάλο μέρος αναλώθηκε στις σκέψεις για τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το μέλλον της Ευρώπης» ενώ στο τέλος των δηλώσεων του ευχαρίστησε  για άλλη μια φορά τον Γάλλο Πρόεδρο. «Εμανουέλ σε ευχαριστώ για την παρουσία σου και την ανοιχτόκαρδη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Εύχομαι να καταφέρουμε να ξανακάνουμε ελκυστική την ευρωπαϊκή ιδέα», είπε  χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Μακρόν: η Ελλάδα επανέρχεται

«Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια και τις εποικοδομητικές συζητήσεις. Ευχαριστώ για τα λόγια αλληλεγγύης προς τη Γαλλία που έχει πληγεί από τον τυφώνα με θύματα και τραυματίες στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και Αγίου Βαρθολομαίου» είπε παίρνοντας τον λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι  «οι δυο χώρες είναι συνδεδεμένες ιστορικά. Συμφωνώ με όλα όσα είπατε για τις συζητήσεις μας. Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με τις ταινίες του Γαβρά, με τα βιβλία του Καστοριάδη. Μας ενώνει όμως και η γλώσσα. Οι μισοί μαθητές στην Ελλάδα επιλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη γλώσσα. Πιστεύω ότι οι επαφές δημιουργούν την Ευρώπη. Βεβαίως η ελληνική κρίση ξεπερνιέται σιγά σιγά»

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δράση της κυβέρνησης Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις και το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων.

«Υπάρχουν θετικά στοιχεία. Είναι αδύναμα ακόμα αλλά η Ελλάδα επανέρχεται. Θα ήθελα να στηρίξω την εμπιστοσύνη και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα να στηρίξει της δεσμεύσεις της. Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ θα πρέπει να μην προβάλλει νέους όρους για την παραμονή και το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για το χρέος», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. 

 

Στην συνέχεια είπε ότι «αύριο θα ενισχύσουμε και την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Ήρθα συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρήσεων. Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα»»

Όπως είπε ο κ. Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν και για την Ευρώπη. «Τις επόμενες εβδομάδες θα σημειώσουμε σημαντικά βήματα για τη νέα ατζέντα για την Ευρώπη. Μιλήσαμε για τους αποσπασμένους εργαζόμενους, συνεργαζόμαστε για την οδηγία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι: «Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση. Θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν καθοριστικά βήματα για το μέλλον. Έχω αναλάβει δεσμεύσεις ενώπιον του γαλλικού λαού. Σε λίγη ώρα από τον λόφο της Πνύκας η Ευρώπη θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας».