X

Με μπαράζ παραβιάσεων απαντά η Άγκυρα στο “μήνυμα” του Α/ ΓΕΕΘΑ

Προκλήσεων συνέχεια στο Αιγαίο. Τι είπε ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης για την στάση των Τούρκων.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, το οποίο όμως έγινε δεκτό με «χορό» παραβιάσεων του FIR Αθηνών από πολυάριθμα αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

«Είναι αυτονόητο ότι στο επίκεντρο του αμυντικού μας σχεδιασμού είναι η περιοχή του Αιγαίου, όπου σταθερά αντιμετωπίζουμε συμβατική απειλή από τη γείτονα Τουρκία. Γνωρίζετε δε ότι καθημερινά αντιμετωπίζουμε την  τουρκική προκλητική συμπεριφορά, στον αέρα και στη θάλασσα. Ο τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις να είστε σίγουροι όμως ότι αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο από τα αεροσκάφη και τα πλοία μας. Πάνω από όλα, αντιμετωπίζονται από τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων» επεσήμανε ο Α/ΓΕΕΘΑ, μιλώντας στο συνέδριο «6th Athens Flying Week (AFW) Aviation Development Conference». 

Μπαράζ παραβιάσεων από την Άγκυρα

Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε μέσω ενός ευάριθμου «στόλου» στρατιωτικών αεροσκαφών, τα οποία παραβίασαν το FIR Αθηνών, συνεχιζοντας την προκλητική πρακτική της Δευτέρας.

Πρόκειται για 12 F-16, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, καθώς και για 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν παραβιάσει 24 φορές τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Ειδικότερα:

  • Ένα CN-235, εισήλθε στο FIR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Αφού εξήλθε από το ίδιο σημείο, έκανε επανείσοδο από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και εξήληθε από σημείο ανατολικά της Ρόδου, «καταφέρνοντας» συνολικά 19 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.
  • Δύο F-16, οπλισμένα, μπήκαν και βγήκαν από το «στενό» ανάμεσα σε Λήμνο και Λέσβο.
  • Άλλη μία παραβίαση έγινε από δύο οπλισμένα F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και εξήλθαν από σημείο μεταξύ Λέσβου και Χίου.
  • Δύο F-16, μπήκαν και βγήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο από περιοχή ανατολικά της Ρόδου.
  • Τρία ζεύγη F-16, σε διαφορετικούς χρόνους, εισήλθαν και εξήλθαν από το «στενό» ανάμεσα σε Λήμνο και Λέσβο, κάνοντας σε μία περίπτωση και δύο παραβιάσεις.

Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από συνολικά 14 αεροσκάφη F16 και Mιράζ 2000 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν από τις Μονάδες Ετοιμότητας της ΠΑ σε Λήμνο, Σκύρο, Καστέλι, Σούδα και Αγχίαλο.