X

Τι συζήτησαν Κοτζιάς – Γκουτέρες

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για την οικονομική κρίση και σημείωσε ότι, «η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει» (good news from Athens, the economy is picking up), όπως ανέκαμψε και η Πορτογαλία.

Ο Νίκος Κοτζιάς:

-Ευχαρίστησε τον Α.Γκουτιέρες για τον εποικοδομητικό του ρόλο στο Κρανς Μοντανά, τη θετική συμμετοχή του και την προσπάθειά του για εξεύρεση πραγματικής λύσης.

-Υποστήριξε τις προτάσεις Γκουτιέρες για μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ και πρότεινε την εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων στις διαδικασίες του ΟΗΕ (για να έρθει ο ΟΗΕ πιο κοντά στον πολίτη).

-Eξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για λύση του προβλήματος με την Fyrom, για να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό, αναφέρθηκε στα Μετρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν παρενέβη καθόλου στα εσωτερικά της γείτονος καθόλη τη διάρκεια των έντονων πολιτικών εξελίξεων που διήρκεσαν επί πολλούς μήνες. 

-Έκανε λόγο για ανοιχτή διαδικασία (open end) όσον αφορά τη διαδικασία για το Κυπριακό, καθώς και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια (continuity). Υποστήριξε τις προτάσεις Γκουτιέρες («πλαίσιο Γκουτιέρες» και ειδικά το implementation framework). Μίλησε για κανόνες (rules) όσον αφορά τον νέο εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό (δεν μπορεί να πηγαίνει στην πρεσβεία της Τουρκία στην Ελλάδα και όχι στην ελληνική στην Τουρκία, να βλέπει την αντιπολίτευση στην Ελλάδα, αλλά όχι στην Τουρκία).

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες:

1.Βλέπει θετικά την ανάμειξη την εθνικών κοινοβουλίων (συμφώνησε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών) στις διαδικασίες του ΟΗΕ, μίλησε για regional parliament

2.Για FYROM είπε hopeful for the name issue, totally supportive στην διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

3.Για Κυπριακό: Ready to start when the parties want, obligation to do everything we can to find a solution, there would not be changes in the ground (εννοεί για Ουνφικιπ - την αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο).

4.Έκλεισε με έκφραση αλληλεγγύης για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της και αυτί είναι unacceptable.