X

Συστάσεις της Αθήνας στα Τίρανα για τα βιβλία με “αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα”

Οι κινήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και η διασύνδεση τους με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Ant1news

Αυστηρές συστάσεις στην Αλβανία να αφαιρέσει απόσπασμα από βιβλίο Γεωγραφίας που κάνει λόγο για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών. 

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης η κυβέρνηση κατέστησε σαφές στη γείτονα ότι αυτό είναι απαράδεκτο και πως το επίμαχο κομμάτι πρέπει να αφαιρεθεί. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Δ. Καμμένου από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για απαράδεκτο και προσβλητικό γεγονός, επισημαίνοντας ότι η εκπαιδευτική πολιτική της Αλβανίας δεν συνάδει με τις αξίες της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης στις οποίες είναι μέλος.

Έστειλε παράλληλα, μήνυμα ότι η ενταξιακή της πορεία προς την Ευρώπη «εξαρτάται» από την πλήρωση πέντε κριτηρίων που αφορούν στο δικαστικό σύστημα, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ζήτημα των βιβλίων. Το θέμα των σχολικών βιβλίων θα αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο απο το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 22 Σεπτεμβρίου 2017: