X

Στην Κομισιόν οι χάρτες της… “Μεγάλης Αλβανίας”

Ερώτηση στην ΕΕ από τους ευρωβουλευτές Παπαδημούλη και Κούλογλου. Αυστηρές συστάσεις της Αθήνας στα Τίρανα. Καταδίκη της αλβανικής πρακτικής από τη ΝΔ.

Ant1news

Στην Κομισιόν έφθασαν οι εθνικιστικοί και αλυτρωτικοί χάρτες στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας. Σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκη Επιτροπή κατέθεσαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, οι χάρτες προπαγανδίζουν «ιδέες για μια “Μεγάλη Αλβανία”» και περιλαμβάνουν «εδάφη όλων των γειτονικών χωρών της», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Απευθυνόμενοι στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπό της κα Φεντερίκα Μογκερίνι, ερωτούν «σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, ειδικά τη στιγμή που η χώρα έχει υποβάλει αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ». Παράλληλα, ζητούν να μάθουν «ποιες είναι οι πρωτοβουλίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την αντιμετώπιση του εθνικισμού και του μίσους στην Αλβανία και στα Δυτικά Βαλκάνια»

Της ερώτησης των Παπαδημούλη – Κούλογλου προηγήθηκαν αυστηρές συστάσεις της Αθήνας στα Τίρανα να αφαιρέσει το απόσπασμα από βιβλίο Γεωγραφίας που κάνει λόγο για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα».

Το επίμαχο θέμα τέθηκε και στην 2η υπουργική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά να απαντά υπομειδιώντας "αυτούς τους χάρτες τους έδειχνα πριν από έναν χρόνο σε όλους τους συναδέλφους μου, στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών υποθέσεων. η τοποθέτηση μου για αυτό το θέμα έχει γίνει πριν έναν χρόνο, λέγοντας ότι αυτοί οι χάρτες είναι απαράδεκτοι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα". Ο κ. Κοτζιάς είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουσάτι. 

ΝΔ: απολύτως απαράδεκτη η πρακτική των Τιράνων

«Απολύτως απαράδεκτη» χαρακτήρισε την πρακτική της αλβανικής κυβέρνησης η ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «δημιουργεί κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας σε βάρος της Ελλάδας. Δηλητηριάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση του Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου και του αναπληρωτής Τομεάρχη, Σάββα Αναστασιάδη:

«Μετά τις απαλλοτριώσεις περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, η αλβανική Κυβέρνηση συνεχίζει συστηματικά να καλλιεργεί εθνικιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις  εναντίον της χώρας μας, με τη χρήση σχολικών βιβλίων, στα οποία μεγάλες περιοχές της Ηπείρου εμφανίζονται ως “αλβανικές”.

Η πρακτική αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη. Δημιουργεί κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας σε βάρος της Ελλάδας. Δηλητηριάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπονομεύει τις προοπτικές ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.  

Καλούμε την Κυβέρνηση να εντείνει τις αντιδράσεις της, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπει οριστικά τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Να καταστεί σαφές στη γειτονική χώρα ότι, με την πολιτική της αυτή, τραυματίζει σοβαρά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».