X

Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Ως ευκαιρία για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θεωρείται η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα. Θα έχει τετ α τετ και με τον Ερντογάν.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Με δεδομένο ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) έχει να συγκληθεί από το 2016 (σημ. προηγούμενες συνεδριάσεις το 2010 και το 2014 στην Αθήνα, το 2013 στην Κωνσταντινούπολη και το 2016 στη Σμύρνη), έχουν σταματήσει εδώ και ενάμισι έτος οι διερευνητικές επαφές και οι επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο είναι στην “κατάψυξη”, η συνάντηση Τσαβούσογλου-Κοτζιά την Τρίτη στην Άγκυρα προσλαμβάνει χαρακτηριστικά μεγάλης ευκαιρίας για να …γυρίσει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, στη συνάντηση Τσαβούσογλου-Κοτζιά θα συζητηθούν οι προετοιμασίες του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την επόμενη περίοδο. Επί τάπητος θα τεθούν επίσης θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληφορορίες που έκαναν λόγο και για συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων, στις 12 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ δύο ώρες αργότερα ορίστηκε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία διμερής συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου συναντήθηκαν για τελευταία φορά στην Κρήτη, λίγο μετά το πραξικόπημα στην γείτονα. Έκτοτε, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει κάνει αρκετές κρούσεις για διμερή συνάντηση πριν τις άκαρπες διασκέψεις για το Κυπριακό, αλλά έμειναν αναπάντητες από τη μεριά της Άγκυρας.