X

“Διάβημα” στον Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις

Τι είπε με τον Νίκο Κοτζιά. Δεν τον είδε τελικώς ο Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Δραγασάκη. θα περιοδεύσει στην Θράκη.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Προπαρασκευαστική συζήτηση για την επικείμενη άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου έγινε το μεσημέρι, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις να σταματήσουν, ώστε το ταξίδι Ερντογάν να γίνει σε θετικό κλίμα και να μην επισκιαστεί από αρνητικά γεγονότα.

Ο κ. Τσαβούσογλου επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο τελικώς συναντήθηκε με τον ομόλογο του, Γιάννη Δραγασάκη.

 

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Ο κ. Δραγασάκηςαναφέρθηκε στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στη φάση επιτάχυνσης της ανάκαμψης και διαμόρφωσης ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με έμφαση στην αύξηση του διμερούς εμπορίου και στις επενδύσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το 2017 εμφανίζουν αύξηση οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό με τον Αντιπρόεδρο να επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής της.

 

 

Ο κ. Τσαβούσογλου μετέβη εν συνεχεία στην Θράκη, όπου και θα περιοδεύσει, σε μια περιοχή που γνωρίζει καλά.

Μάλιστα, στην σύντομη συνομιλία του με τον Νίκο Κοτζιά, ο Χακάν Τσαβούσογλου μίλησε και ελληνικά, γλώσσα που γνωρίζει λόγω και της καταγωγής του απο την Θράκη.

Κουμουτσάκος: Να μας ενημερώσει η Κυβέρνηση

«Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, κ. Χακάν Τσαβούσογλου, αρμόδιος για θέματα Τούρκων εξωτερικού, επισκέπτεται την Αθήνα και τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος (ΑΚΡ) και στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).  Δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα των αρμοδιοτήτων του κ. Τσαβούσογλου, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τον ακριβή σκοπό των επισκέψεών του σε Αθήνα και Θράκη, καθώς και για τα θέματα των εδώ συνομιλιών του», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.