X

Με “φάλτσα” η περιοδεία Τσαβούσογλου στην Θράκη (βίντεο)

Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την μουσουλμανική μειονότητα. Τι είπε για τον Ερντογάν και την «πατρίδα» Τουρκία.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Δεν έκρυψε την συγκίνηση του ο Χακάν Τσαβούσογλου επισκεπτόμενος την Θράκη,  και τα μέρη όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Τουρκίας, δέχτηκε πολλά  κεράσματα στο παζάρι των μαθητών των μειονοτικών σχολείων και φάνηκε να απολαμβάνει την συντροφιά σπάζοντας το πρωτόκολλο και μιλώντας τους και στα ελληνικά.

Οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με ένα πανό που έγραφε «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι περήφανοι μαζί σου!». Ο ίδιος, αν και προσεκτικός στις διατυπώσεις του, δεν απέφυγε τα λεκτικά ατοπήματα, αποκαλώντας την μουσουλμανική μειονότητα ως τουρκική.

«Εσείς ως τουρκικός λαός της Δυτικής Θράκης, ως μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Θράκης, λόγω του ότι ζείτε στην Ελλάδα και είστε Έλληνες πολίτες… πρώτα απ' όλα είστε υποχρεωμένοι να είστε καλοί πολίτες σε αυτό το Κράτος» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Σε τζαμί της Ξάνθης έκανε την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής και μίλησε στους μουσουλμάνους για την προστασία που όπως είπε πάντα θα τους παρέχει η Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά «να έχετε στο μυαλό σας ότι υπάρχει ένα Τουρκικό Κράτος, μια πατρίδα που ό,τι και να συμβεί, δεν θα σας αφήσει ποτέ. Δείτε εμένα, γεννήθηκα εδώ στην Δυτική Θράκη και για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, πήγα εσώκλειστος και τέλειωσα το Λύκειο στο Τσανάκαλε».

Ο Ερντογάν θέλει να πάει στην Θράκη

Όπως αποκάλυψε στους κατοίκους ο κ. Τσαβούσογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει εκδηλώσει την επιθυμία, στο επικείμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, σε λίγες μέρες, να πάει και στην Θράκη.

«Πριν έρθω εδώ είχα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο μας και όταν του είπα ότι θα έρθω εδώ, μου έδωσε εντολή να δώσω χαιρετίσματα σε όλους. Έναν προς έναν. Έτσι και εγώ, σας έφερα τα χαιρετίσματα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρακαλώ δεχτείτε τα!» είπε στους συγκεντρωμένους ο Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά από την προσευχή στο τζαμί, γευμάτισε με κατοίκους.