X

“Ρεσιτάλ” τουρκικής προκλητικότητας

Προκλητικές δηλώσεις κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη και τουρκικού ΥΠΕΞ. Υπερπτήσεις στα Ίμια και ένα Αιγαίο «σουρωτήρι» από τις παραβιάσεις. Η απάντηση της Αθήνας.

Ant1news

Ανησυχία έχει προκαλέσει η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τα τελευταία 24ώρα. Αποκορύφωμα αυτής ήταν το χθεσινό τριπλό «χτύπημα» των υπερπτήσεων τουρκικού αεροσκάφους πάνω από τα Ίμια, της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας για παραβίαση της συνθήκης του Παρισιού με την κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο και τις ταυτόχρονες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης από τη Θράκη, περί «μητέρας –πατρίδας» και «τουρκικών μειονοτήτων» στην περιοχή.

Η αντίδραση της Αθήνας ήρθε από το υπουργείο Εξωτερικών, λίγο μετά την αναχώρηση του Χακάν Τσαβούσογλου από την Ελλάδα και έκανε λόγο για πιθανή «αύξηση των εντάσεων στο Αιγαίο» έπειτα από τη διμερή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Τα γεγονότα

Στις 7:59 το πρωί της Παρασκευής εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, για πρώτη φορά, το Αγκούστα Μπελ (ΑΒ-412) της τουρκικής ακτοφυλακής και πέταξε μόλις 30 μέτρα πάνω από τα Ίμια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης προσφύγων, με τη συμμετοχή του Λιμενικού και της Frontex. Σχεδόν δύο ώρες αργότερα, στις 9:41, το ίδιο ελικόπτερο επέστρεψε, πετώντας αυτήν τη φορά σε ύψος 250 μέτρων πάνω από τα Ίμια.

Στις έρευνες για την ανεύρεση των προσφύγων, που βρίσκονταν στο ξύλινο σκάφος που ναυάγησε στην Καλόλιμνο, συμμετείχε και ένα Super Puma, το οποίο κατά την επιστροφή του από ανεφοδιασμό, στο σημείο των ερευνών, παρενοχλήθηκε από δύο τουρκικά F-16, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

Τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, τύπου CN-235, πετούσε πάνω από την περιοχή των ερευνών καθ’όλη τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, παρακολουθώντας τα ελληνικά μέσα.

Η τουρκική κινητικότητα καταγράφηκε και με σειρά από NAVTEX (1127/17, 1129/17, 1130/17 και 1131/17), με τις οποίες προαναγγέλθηκαν ασκήσεις με πυρά, έρευνας και διάσωσης και ανθυποβρυχιακά σενάρια, σε μια περιοχή από το Καστελλόριζο έως τα δυτικά της Πάφου.

Συνολικά οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έφτασαν τις 60 την Παρασκευή.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν τόσο επί του ισχυρισμού της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων, όσο και ως προς τις αρχές καλής γειτονίας.

«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους –και το ελπίζουμε– να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών». Από το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζεται, επίσης, προς την Τουρκία ότι «δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Η τελευταία επισήμανση είναι ουσιαστικά απάντηση στον τουρκικό ισχυρισμό ότι η παραχώρηση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1947 έγινε υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησής τους.

Οι τόνοι από την Αθήνα διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, πρωτίστως όσο αφορά στις δημόσιες αντιδράσεις, όμως ο Χακάν Τσαβούσουγλου έγινε δέκτης ενστάσεων κατά τις επαφές που είχε τόσο με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Επιπλέον, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.