X

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: τώρα βγαίνουμε και εμείς από το μνημόνιο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα στη σωστή πορεία.

Ant1news

Στις στενές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου με τον αραβικό κόσμο, γεγονός που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «εσείς βγήκατε πρώτοι από το μνημόνιο, τώρα βγαίνουμε και εμείς». 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως τα μέτρα που υλοποιεί η Eλληνική Kυβέρνηση οδηγούν τη χώρα στη σωστή πορεία.

Για το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την εθνική γραμμή για δίκαιη και βιώσιμη λύση, ενώ ο κ. Αναστασιάδης προέταξε τη συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου για την επίτευξη του σκοπού αυτού. 

 

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ενημέρωσε για την επίσκεψη του στη Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, Τσίπρας και Αναστασιάδης συμφώνησαν όπως κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η Ελληνική Κυβέρνηση θέσει το ζήτημα της προετοιμασίας μια διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό που όμως θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη κυρίως στα ανοικτά ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον κ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έκανε αναφορά στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρο. Σημείωσε ότι η ΑΟΖ οριοθετείται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Κάποιοι, ανέφερε, θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, το Δίκαιο της Θάλασσας βασίζεται στη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, την οποία έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες και παράγει διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες που είναι δεσμευτικοί και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει. Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι “αλά καρτ”, τόνισε.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με τις παραμέτρους που θέτει η Τουρκία» για να προσθέσει: «η εμμονή της Τουρκίας στις εγγυήσεις και στη στρατιωτική παρουσία στο νησί εμποδίζει την εξεύρεση λύσης. Η επιρροή της Τουρκίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δημιουργεί κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε όχημα ξένων συμφερόντων. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης.