X

“Διαβήματα” από ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία για την άδεια στον Κουφοντίνα

Δυσαρέσκεια από τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Αθήνα αλλά και από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Την ανησυχία του εξέφρασε και το State Department.

Ant1news



Έκδηλη δυσαρέσκεια δείχνουν ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία για την χορήγηση της 48ωρης άδειας στον ισοβίτη τρομοκράτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα  

Οι αντιδράσεις γνωστοποιήθηκαν με τις αναρτήσεις στο Twitter των πρέσβεων Τζέφρι Πάιατ και Κέιτ Σμιθ και την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ  

«Ενώνω τη φωνή μου με εκείνους από το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας που νιώθουν απογοητευμένοι με την απόφαση του συμβουλίου για τον τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17Ν. Οι δημοκρατίες βασίζονται στην ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, όμως η σημερινή άδεια απουσίας ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους» έγραψε ο κ. Πάιατ και συνόδεψε την ανάρτησή του με τη φωτογραφία μιας πλακέτας που βρίσκεται στην Αμερικανική πρεσβεία και είναι αφιερωμένη στη μνήμη «όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πλακέτα στα θύματα της τρομοκρατίας που χάθηκαν υπηρετώντας την αμερικανική διπλωματική αποστολή, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται πάνω από μια ρήση του Θουκυδίδη.

 

Την άντονη ανησυχία του εξέφρασε και το State Department, μέσω της εκπροσώπου του, Χέδερ Νάουαρτ, επσιημαίνοντας ότι ο Κουφοντίνας μπορεί να αποδράσει και να μην επιστρέψει στις φυλακές, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Χριστόφορου Ξηρού.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από τηναπόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων» έγραψε στο Twitter η πρέσβης της Βρετανίας, Κέιτ Σμίθ.

Το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη.

 

Η Τουρκία προφανώς εξέφρασε την αντίθεσή της, επειδή η 17 Νοέμβρη είχε σκοτώσει δύο Τούρκους διπλωμάτες. Πρόκειται για τον Τσετίν Γιοργκού που δολοφονήθηκε το 1991 και τον Ομέρ Σιπαχίογλου το 1994.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Μάθαμε με μεγάλη μας απογοήτευση, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας το 1991, καθώς και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος για δύο ημέρες.

Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε, πως σε έναν τρομοκράτη που αφαίρεσε τη ζωή των διπλωματών μας κατ’ επανάληψη, δόθηκε η δυνατότητα μίας τέτοιας συμφωνίας. Δείχνοντας ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτό τον τρόπο είναι ένδειξη μη σεβασμού στη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας»

 Press Release regarding the release of Dimitris Kufodinas, a convicted member of 17 November terrorist organization

We have learned with great disappointment that Dimitris Kufodinas, the second-in-command of the 17 November terrorist organization, who was sentenced for life in prison for the assassination of Mr. Çetin Görgü, the Press Attaché of the Turkish Embassy in Athens in 1991, for attempting to assassinate Mr. Deniz Bölükbaşı, Counsellor at the Turkish Embassy in Athens in 1991 and for taking part in the assassination of Mr. Haluk Sipahioğlu, Counsellor at the Turkish Embassy in Athens in 1994, was released from prison today (9 November) for a period of two days.

It is not possible to understand how a terrorist who has repeatedly claimed the lives of our diplomats is given the opportunity to enjoy such an arrangement. Displaying tolerance to a bloodthirsty terrorist in this manner is a sheer disrespect to the memory of our martyred diplomats.