X

Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Κοτζιά

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, στον απόηχο των αντιδράσεων της Αγκυρας μεταξύ άλλων και για την άδεια στον Κουφοντίνα.

Ant1news

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, βάσει ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ωστόσο δεν αναφέρεται οτιδήποτε αφορά τις συνομιλίες τω δύο ομολόγων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Εκτιμάται ότι το τηλεφώνημα αφορά τόσο διαδιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά απο εκείνη του Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν προκλητικός στην Θράκη - χωρίς να αποκλείεται - ευκαιρίας δοθείσης - να επιχειρήθηκε "εκτόνωση" μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως απο την πλευρά της Άγκυρας.

Αυτές αφορούν τόσο την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα - το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το θέμα, όσο όμως και την ενόχληση της για τις συνεχείς πολυεθνικές ασκήσεις εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τις προηγούμενες ημέρες στην Ρόδο και τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, όπου η άσκηση αμερικανικών και γερμανικών δυνάμεων, γινόταν με βασικό σενάριο ότι "εχθρός είναι η Τουρκία".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απο τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την υπουργό Εξωτερικών της Κένυας, Αμίνα Μοχάμεντ.