X

Βερολίνο: οι πτήσεις από Αθήνα αντιμετωπίζονται όπως αυτές από Άγκυρα και Κάιρο

Ως "ταξιδιώτες απο τρίτες χώρες" αντιμετωπίζονται οι επιβάτες απο Ελλάδα. Απο πότε γνώριζε η Αθήνα για το ασφυκτικό "φface control".

Ant1news

Από τον Οκτώβριο είναι γνωστή στις αρχές η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επαναφέρει ουσιαστικά τους ελέγχους επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια σαν η χώρα μας να βρίσκεται εκτός ζώνης Σένγκεν.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών πήρε την απόφαση αυτή από τις 11 Οκτωβρίου με ισχύ για έξι μήνες και έχει ενημερώσει από τότε τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές.

Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα σε τριμερή συνάντηση εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν σε μια προσπαθεί να βρεθεί λύση.

Πηγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωνε χαρακτηριστικά στη Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σα να προέρχονται από τη Τουρκία ή την Αίγυπτο».

Οι 'Έλληνες αντιμετωπίζονται σαν Ευρωπαίοι  «δεύτερης κατηγορίας»

Τους λόγους για τους οποίους οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν τους Έλληνες σαν Ευρωπαίους «δεύτερης κατηγορίας» εξήγησε στη DW το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι.

 

«Στο πλαίσιο δειγματοληπτικών έλεγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι» επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών τη Γερμανίας στη DW. Όπως ανέφερε δε, «ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπόλοιπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ».

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα, ενώ ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Αυστρία, όπως και τις Σκανδιναβικές χώρες. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε άγνοια για το θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα η ΝΔ δηλώνει ότι η γερμανική πρακτική είναι απαξιωτική για τους Έλληνες, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

 

Το Ποτάμι: Το «μικρό κακό» για τον κ.Τσίπρα τεράστια ζημιά για τη χώρα 

«O κ. Τσίπρας έλεγε «μικρό το κακό αν μας διώξουν από τη Σένγκεν». Ο κ. Καμμένος απειλούσε την Ευρώπη με είσοδο τζιχαντιστών. Σήμερα η Ελλάδα έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός Σένγκεν, αφού στη Γερμανία οι Έλληνες αντιμετωπίζονται όπως όσοι έχουν διαβατήρια τρίτων χωρών. Πρόκειται για μια θλιβερή εξέλιξη που μειώνει την αξιοπρέπεια τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των Ελλήνων πολιτών. Πολιτών μιας χώρας-μέλους της ζώνης Σένγκεν, που αναγκάζονται να υποστούν μειωτικούς ελέγχους, ιδίως όταν ταξιδεύουν με την αστυνομική τους ταυτότητα», τονίζει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι. 

Παράλληλα προσθέτει πως «αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια της γερμανικής πλευράς για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην επικράτειά της. Μεμφόμαστε όμως τόσο τη μειωτική μεθόδευσή της όσο και την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης που στην ουσία σπεύδει μόνο να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ενώ δεν στέργει να σταματήσει τη θλιβερή ολίσθηση των Ελλήνων ευρωπαίων πολιτών σε κατηγορία ταξιδιωτών άλλων ηπείρων. Δεν ξέρουμε αν για τον κ.Τσίπρα το κακό εξακολουθεί να είναι μικρό. Είμαστε βέβαιοι ότι η ζημιά που προκαλείται στην εικόνα της χώρας είναι τεράστια».

Χαρακτηριστικές της ταλαιπωρίας που υφίστανται είναι οι φωτογραφίες που αναρτούν στα social media ταξιδιώτες απο την Ελλάδα, που περιμένουν επί μακρόν στις ουρές για έλεγχο, πριν τους επιτραπεί να παραλάβουν τις αποσκευές τους: