X

Η ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Στοιχεία για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου.

Ant1news

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, δήλωσε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θα επισκεφτεί την Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβή ημερομηνία, και ότι θα έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα των προηγούμενων επισκέψεων του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα θέματα που θα συζητηθούν. Το πρώτο αφορά στα δρομολόγια φέρυ μποτ από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη, το δεύτερο στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής ταχείας αμαξοστοιχίας από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο στην κατασκευή διασυνοριακής γέφυρας ανάμεσα στους τελωνειακούς σταθμούς των Κήπων και των Ιψάλων.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου δήλωσε πως η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Ελλάδα θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Υπενθύμισε δε ότι αρχές του Νοέμβρη, ο ίδιος επισκέφτηκε την γενέτειρά του, Κομοτηνή και στο πλαίσιο της επίσκεψης του πραγματοποίησε επαφές σε Αθήνα και Δυτική Θράκη.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες»  είπε ο Τσαβούσογλου και τόνισε πως στο πλαίσιο των σχέσεων και κανόνων καλής γειτονίας υπάρχει ανάγκη από συνεργασίες που θα επιτρέπουν την ενδυνάμωση των δυο χωρών και την αναβάθμιση του επιπέδου ευημερίας και του βιοτικού επιπέδου των λαών.

Ανέφερε ακόμα πως το Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.