X

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης

Αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Μύδροι» για Σκόπια και Αλβανία. Τι είπε για Κυπριακό και Προσφυγικό.

Ant1news

Αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος λίγο μετά την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο για τις αξιώσεις του γύρω από τη Συνθήκη της Λωζάννης, που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

«Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε για να είναι αυτή η επίσκεψη ιστορική, λόγω και της ιστορίας της Ελλάδας, προϋποθέτει τον ειλικρινή σεβασμό τόσο των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου όσο και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και εξήγησε:

«Για να μείνω στο Διεθνές Δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή που έγινε μια άλλη ιστορική επίσκεψη, από τον Ελευθέριος Βενιζέλο και τον Κεμάλ Αττατούρκ, η οποία έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης, βάση της φιλίας των δύο λαών. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για Γκρίζες Ζώνες, ούτε για κάτι άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας ότι οι Έλληνες είναι εδώ για να σφίξουν το χέρι στη γείτονα χώρα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι και προς όφελος του ελληνικού λαού.

«Η επίσκεψη αυτή, 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του προηγούμενο Τούρκου προέδρου, πρέπει να μείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία ευνοούμε εμείς Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

 

Μετά την αντιφώνηση του Ταγίπ Ερντογάν ο Προκόπης Παυλόπουλος παίρνοντας ξανά το λόγο σημείωσε επί λέξει ότι «οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση, οι μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου είναι εκείνες που επιτρέπουν να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου στα εκάστοτε δεδομένα», (αλλά) αυτό δεν λέγεται ούτε επικαιροποίηση ούτε αναθεώρηση. Λέγεται ερμηνεία, μέθοδοι ερμηνείας, επεσήμανε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος ενώ αναφέρθηκε και στην επάρκεια του επιτελείου του Τούρκου Προέδρου.

Κατά συνέπεια, «αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε», είπε εν κατακλείδι, επαναλαμβάνοντας ότι είναι απόλυτα ειλικρινής με το συνομιλητή του.

«Μύδροι» για Σκόπια και Αλβανία

«Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το μέλλον των λοιπών χωρών της Βαλκανικής, ισχύουν όσα είπα για την Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας», προσέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι «και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις που απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ονόματα που προβάλλουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, οι χώρες αυτές πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δείχνουν σεβασμό στην ιδιοκτησία και τις μειονότητες».

Για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογο του, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «χρειάζεται λύση δίκαιη και βιώσιμη, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους-μέλους της ΕΕ. Εδώ είμαστε λοιπόν, όλοι μαζί να φθάσουμε σε μία λύση που ταιριάζει σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για το Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και γενικότερα για τον πολιτισμό μας, μάλλον για τον πολιτισμό που έχει ο καθένας μας, αλλά των κοινών αρχών μας, να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για τους πρόσφυγες. Αφού έλαχε στις χώρες μας να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα, τα δύο Κράτη μας πρέπει να αναδείξουν ταμ ιδεώδη του Ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης, που πιστεύω ότι υπάρχουν και στον τουρκικό λαό και σε εσάς προσωπικά».  

«Όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας δεν μπορεί να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε ειλικρινείς οι Έλληνες. Φρόντισα να σας πω με ποιόν τρόπο μπορούν να γίνουν υποδειγματικές οι σχέσεις μας και νομίζω ότι αυτά ισχύουν και για εσάς και θυμίζω ότι είναι κοινό ρητό και στους δύο λαούς μας ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.