X

Τσίπρας σε Ερντογάν: να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη

Τόνισε ότι τα θεμέλια για την ελληνοτουρκική φιλία είναι ο αλληλοσεβασμός. "Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας χώρας", τόνισε ο Ερντογάν.

Ant1news

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα μέρος που ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε οικείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλοσώρισε τον κ. Ερντογάν και εξέφρασε την επιθυμία του οι σχέσεις των δύο χωρών να συνεχιστούν να είναι καλές μιας και όπως είπε, πιστεύει στην ελληνοτουρκική φιλία. «Ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, όπως το θέμα της Συρίας, αλλά και η ένταση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να οικοδομηθεί υγιής διάλογος για να βρεθούν λύσεις.

«Η πρόσκλησή μας είχε σκοπό να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός.

Σημείωσε ωστόσο ότι για να χτιστούν αυτές οι γέφυρες θα πρέπει να υπάρχουν οι γερές βάσεις και τα θεμέλια, τα οποία είναι ο αλληλοσεβασμός, αλλά και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.

 

Ερντογάν: δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας χώρας

Από πλευράς του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι και να εστιάσουν από κοινού στο γεμάτο ποτήρι. «Πρέπει να οικοδομήσουμε την σχέση μας σε αυτή την αντίληψη» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι δυο λαοί έχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ τους.

«Θα πρέπει να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας χώρας. Είμαστε δυο λαοί που έζησαν κοντά ο ένας στον άλλο» είπε ο Ερντογάν κάνοντας λόγο για «λάθη του παρελθόντος».

«Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί λάθη από προηγούμενες εποχές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα λάθη του παρελθόντος είναι πλέον κομμάτι της ιστορίας. Και πραγματικά πρέπει να στήσουμε το μέλλον σε γερά θεμέλια» σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές, κοινής λογικής, να διαμορφώσουμε μια κοινή ρητορεία, νομίζω ότι μπορούσε να επιλύσουμε πολλά προβλήματα» κατέληξε ο κ. Ερντογάν μεταφέροντας εκτός από τις προσωπικές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του λαού του προς τους Έλληνες.