X

Η αντίδραση των ΗΠΑ για τον Ερντογάν και την Λωζάννη

Εμμεση στήριξη στην Αθήνα απο τον Εκπρόσωπο του State Department, ο οποίος απάντησε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, Θανάση Τσίτσα.

Ant1news

Ουδέτερη στάση, που όμως λόγω της φρασεολογίας της, εκτιμάται ως έμμεση στήριξη της Αθήνας στις προκλήσεις του Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Εκπρόσωπος του  Στέιτ Ντιπάρντεντ, του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί της ανάγκης  αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, θεωρούν ως θέμα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής.  

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, Θανάση Τσίτσα, για το πως σχολιάζουν οι ΗΠΑ τις αναφορές του Τούρκου προέδρου αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάννης,  ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκρίθηκε ότι "Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Βερολίνο, το οποίο τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.