X

Διχάζει τον πολιτικό κόσμο η επίσκεψη Ερντογάν

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τα “καρφιά” Τσίπρα σε Ερντογάν. Οπισθοδρόμηση στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας “βλέπει” η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ant1news

Επιπόλαια χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την κριτική της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χώρα μας. «Ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής», υπογράμμισε.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, τόνισε ότι «δεν πρέπει να έχουμε μία φοβική στάση» και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ότι ήταν άριστα προετοιμασμένος.

Ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως τις αναθεωρητικές του τάσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης ο Ερντογάν τις εκδηλώνει σε κάθε ευκαιρία, επισημαίνοντας πως δεν έχει ως βασικό στόχο την Ελλάδα, αλλά “κοιτάζει” προς ανατολάς και νότο (βλ. Κουρδικό).

Στάθηκε επίσης σε δύο “φάουλ”: την προαναγγελία της επίσκεψης Ερντογάν από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, και την επιλογή του Προέδρου της Τουρκίας να παραχωρήσει συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και όχι στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ/ΜΠΕ) – όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Anadolu.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” ότι σημειώθηκε «οπισθοδρόμηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» και ότι δεν εξιλεώνεται η Κυβέρνηση επειδή ο Πρωθυπουργός «είπε τα αυτονόητα» στη συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν.

Ο κ. Χατζηδάκης καταλόγισε στο Μαξίμου προχειρότητα και έλλειψη προετοιμασίας, ενώ συμπλήρωσε πως κατά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της ΝΔ του ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις, εάν από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

Κουτσούμπας: ο Ερντογάν προέβαλε διεκδικήσεις ενάντια στη χώρα μας

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας, τόνισε ότι «ο Ερντογάν  με την επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναβάθμισε τις απαράδεκτες βλέψεις της τούρκικης αστικής τάξης, ενάντια στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την αμφισβήτηση ευθέως της Συνθήκης της Λωζάννης, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που είπε περί μειονότητας κλπ.

Την ίδια στιγμή δεν επιβεβαιώθηκαν όλοι αυτοί οι διθύραμβοι που σήκωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ, το προηγούμενο διάστημα, ότι θα ήταν ιστορική, αυτή η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Την ίδια στιγμή αποδείχτηκε και με αυτές τις συναντήσεις και τις συζητήσεις ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση που πολυδιαφημίζει η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα ζητήματα, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους και για το λαό μας και για όλους τους λαούς της περιοχής».

 

Κατσιαντώνης: Παραλογισμός η παρέλαση ισχύος Ερντογάν στη χώρα μας με τις ευλογίες μας

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καττσιαντώνης σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας δήλωσε πως «παρακολουθούμε αυτές τις μέρες ένα θέατρο του παραλόγου. με πρωταγωνιστή της παράστασης, ένα εγκλωβισμένο Ερντογάν που αλωνίζει αμέριμνος σε Αθήνα και Θράκη δείχνοντας τα "δόντια" του, προβαίνοντας σε προκλητικές δηλώσεις για "απαγορευμένα" θέματα, που δε θα έπρεπε να δοθούν καν στο βήμα του από την ελληνική κυβέρνηση, περί Αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και περί Τουρκικής μειονότητας της Θράκης.

Και φαντάζει σαν το Σουλτάνο που κάθεται και μιλάει στο δικό του ακροατήριο, χωρίς να υπολογίζει ότι βρίσκεται σε ελληνικά εδάφη που θα έπρεπε να τιμά και να σέβεται. Τελικά τι κέρδισε η Ελλάδα από όλη αυτή την παράσταση; Βλέποντας χθες και σήμερα τον Ταγίπ Ερντογάν να προβάλλει παγκοσμίως τον εαυτό του ως τον Προστάτη των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων;».

Με ένα καυστικό σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται στη στάση της αντιπολίτευσης ως προς τη σημασία της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ας δεχτούμε" γράφει "ότι αντιπολίτευση πράγματι δεν κατανόησε σημασία επίσκεψης Ερντογάν. Το ότι δεν το καταλαβαίνει δεν κάνει τις θέσεις της ορθότερες. Κάθε άλλο: αδράνεια κι νεοαπομονωτισμός δεν γίνονται ορθότεροι επειδή η ΝΔ αγνοεί κανόνες εξωτερικής πολιτικής και δεν έχει θέσεις για αυτήν”