X

Βαλκανική στήριξη στην Σερβία για ένταξη στην ΕΕ

Τα μηνύματα των ηγετών μετά την Τετραμερή Σύνοδο στο Βελιγράδι.

Ant1news

Παράλληλα με τα μηνύματα προς τον Ταγίπ Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάννης και την καλή γειτονία, ο Αλέξης Τσίπρας, από το Βελιγράδι όπου βρέθηκε για την Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας τόνισε «έχουμε ένα νέο θεσμό, που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ακόμη ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων».

Ομόθυμη ήταν η στήριξη προς την Σερβία, στο αίτημα του Πρόεδρου της χώρας, για στήριξη ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις κοινές δηλώσεις των ηγετών κάλεσε τους επικεφαλής των άλλων χωρών να βοηθήσουν την Σερβία, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, να απαντά ότι «τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή,  αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας», εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι «οι γειτονικές μας χώρες θέλουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μιχάι Τουντόσε είπε ότι οι άλλς τρεις χώρες «δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ».