X

Αντιδράσεις στην αίτηση της κυβέρνησης για την ακύρωση ασύλου στον Τούρκο

«Βρυχάται» η Άγκυρα για το άσυλο στον αξιωματικό. Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το αίτημα της κυβέρνησης.

Ant1news

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να αιτηθεί ακύρωση της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Με μια λιτή αλλά ταυτόχρονα αιχμηρή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης.

Η απάντηση ήταν άμεση και προήλθε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο οποίος μέσω twitter ανέφερε ότι, «η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ...», αναφέρει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

Αντίδραση υπήρξε και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Είναι πραγματικότητα: οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο πρόεδρο αποκαλύπτονται συνεχώς. Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το ‘καθήκον’ του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία καταλήγει:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ‘κεντρώων πατριωτών’,  αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση  της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους. Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα.

«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου -και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα- που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού ασύλου Τούρκου αξιωματικού.

«Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα απέναντι στον κ.Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης», αναφέρει σε σχόλιό του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

 

Οργή από την Άγκυρα

Είχε προηγηθεί αυστηρή ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σχολίασε πως «η χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα σε έναν από τους οκτώ φερόμενους ως πραξικοπηματίες, που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της Κυβέρνησης Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών σε περιφερειακά θέματα». Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Άγκυρα, αναφέρεται επίσης πως η απόφαση εκλαμβάνεται ως «πολιτικά υποκινούμενη» και ...αποδεικνύει πως η Ελλάδα υποθάλπει πραξικοπηματίες.

Παράλληλα, μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, μίλησε ευθέως για μια μη φιλική ενέργεια από την ελληνική πλευρά. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε Φαρισαίος που απελευθερώνουν είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα. Μας είπαν να είμαστε φιλικοί, αλλά η στάση της Ελλάδας, με τη χορήγηση πολιτικού ασύλου δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι φιλική» τονίζει μεταξύ άλλων.

«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ .

 

Πομπώδεις τίτλοι όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα» φιλοξενούνται και στις ηλεκτρονικές σελίδες μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν την ροή του προγράμματός τους με έκτακτα δελτία ειδήσεων στην Τουρκία.

Το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου

Υπενθυμίζεται ότι η Γ' Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

 

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Όπως τόνισε ο συνήγορός του στον ΑΝΤ1, «το επόμενο βήμα είναι η επανένωση με τους δικούς του ανθρώπους». Βήμα δύσκολο, αφού ο ίδιος καταζητείται στην Τουρκία, αλλά επιτακτικό.

«Το ζήτημα που τους ενδιαφέρει είναι σίγουρα οι οικογένειες τους και εδώ πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή και από την Ελλάδα γιατί θα ακολουθήσει φαντάζομαι αίτηση επανένωσης τους κλπ. Αλλά και από τη διεθνή κοινότητα», σημείωσε ο συνήγορος του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος εκτίμησε πως το δρόμο του ασύλου και της ελευθερίας θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι επτά.