X

Στο “κόκκινο” η πολιτική αντιπαράθεση για το όνομα των Σκοπίων

"Καζάνι που βράζει" η Θεσσαλονίκη μετά τις δηλώσεις Μπουτάρη. Στα "χαρακώματα" κΚυβέρνηση και ΝΔ. Στο στόχαστρο ο Πάνος Καμμένος.

Ant1news

"Κόκκινο" χτυπάει η πολιτική αντιπαράθεση για το όνομα των Σκοπίων, καθώς από την Δευτέρα ξεκινάει ένα διάστημα, στο οποίο αναμένονται πυκνές εξελίξεις. Η υπόθεση, έχει βάλει "φωτιά" και στην Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιάννη Μπουτάρη και στις οργανώσεις που σχεδιάζουν συλλαλητήρια μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου που χαρακτήρισε κατάπτυστα τα συλλαλητήρια που ετοιμάζουν διάφορες οργανώσεις.

«Είναι κατάπτυστος ο Μπουτάρης. Είναι δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης κι αυτός λειτουργεί σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων», δηλώνει ο Ύπατος Αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης

Ο Γιάννης Μπουτάρης από την πλευρά του επιμένει. «Δεν μπορεί ο καθένας να σηκώνεται και να τσιρίζει και να φωνάζει ότι θέλει στις πλατείες και στους δρόμους. Δεν ξέρω τι θα προκύψει, πάντως μπαίνουμε σε μία φάση τέτοια όπου υπάρχει μία διαδικασία στις 19 Ιανουαρίου. Έχει ανακοινωθεί ότι έχουνε συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας. Δεν μπορεί σε μία τέτοια φάση να υπάρχουν τέτοιες ακραίες αντιλήψεις με συλλαλητήρια και τέτοια. Τα Σκόπια δεν κάνουν συλλαλητήρια. Λίγο μυαλό δεν έχουμε;», τονίζει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κινητοποίηση μακεδονικών συλλόγων 

Ήδη πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας  κατάφερε να συγκεντρώσει σε τρεις μέρες, μέσω ιστότοπου 130.000 υπογραφές, κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ενώ και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έστειλαν το δικό τους μήνυμα με πανό στην Τούμπα, που έγραφε «η Μακεδονία είναι μια και μοναδική και είναι εδώ».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας Γιώργος Τάτσιος σημειώνει «πως είναι δυνατόν ο κ. Μπουτάρης να λέει ότι θα κάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το κράτος των Σκοπίων και να μην δίνει την άδεια στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, να κάνει την κύρια την κεντρική της εκδήλωση, με χορευτικά και τραγούδια της Μακεδονίας στον Λευκό Πύργο, αυτό είναι αδιανόητο» 

Στα "χαρακώματα" κυβέρνηση και ΝΔ 

Την ίδια ώρα στην Αθήνα έχουν βγει τα» μαχαίρια» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ. Στο στόχαστρο της Πειραιώς παραμένει ο Πάνος Καμμένος.

Η Ντόρα Μπακογιάννης δήλωσε ότι «όσον αφορά τον κ. Καμμένο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιόν του. Όλοι ξέρουμε ότι ο κ. Καμμένος "τρώει" τις κόκκινες γραμμές του, όπως τρώει το ψωμί του κάθε μέρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ακολουθήσει, γιατί η καρέκλα της εξουσίας είναι πάρα πολύ γλυκιά και είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ξαναδεί, κατόπιν τούτου, ο κ. Καμμένος δεν θα είναι πρόβλημα».

 

Η απάντηση από πλευράς των ΑΝΕΛ ήρθε από την εκπρόσωπο του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου η οποία είπε πως «θα ήταν προτιμότερο για την κ. Μπακογιάννη να μην προκαλεί με τις εμπαθείς όσο και ανόητες επιθέσεις της εναντίον του Πάνου Καμμένου και να δείξει επιτέλους λίγη σοβαρότητα για τα εθνικά θέματα. Δυστυχώς, τα αντιμετωπίζει με μια επικίνδυνη ανευθυνότητα που αγγίζει τα όρια του γκροτέσκου και της φαρσοκωμωδίας». 

Τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Στις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι 4 ονόματα προκειμένου να υπάρξει λύση.

Τα 4 ονόματα είναι: 

  • Βόρεια Μακεδονία
  • Άνω Μακεδονία
  • Nova Macedonia
  • Novamakedonski 

Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα για το πολυνομοσχέδιο και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να γίνει ενημέρωση για το Σκοπιανό από τον Νίκο Κοτζιά λίγες ώρες πριν το τετ α τετ του με τον αντιπρόεδρο της γειτονικής μας στην Αθήνα.