X

Υπερπτήση τουρκικού αεροσκάφους ανατολικά της Σαμοθράκης

"Εξυσε" την νησίδα Ζουράφα το τουρκικό κατασκοπευτικό, καθώς πέταξε σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος.

Ant1news

Υπερπτήση σε ύψος περίπου 100 ποδών, δηλαδή μόλις 30 μέτρων πάνω από την νησίδα Ζουράφα, στα ανατολικά της Σαμοθράκης πραγματοποίησε πριν λίγη ώρα τουρκικό αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας CN-235.

Αμέσως μετά, το φωτογραφικό - "κατασκοπευτικό" αεροσκάφος, κατευθύνθηκε ξανά ανατολικά και εξήλθε του FIR Αθηνών.

Ακολούθησαν άλλες 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη - δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, τρία CN-235 και τρία ελικόπτερα - προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά F-16 δεν ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Αυτές τις ημέρες οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν τη βασική επιχειρησιακή εκπαίδευση του πρώτου εξαμήνου του 2018 και η κινητικότητα στον αέρα και τη θάλασσα στο Αιγαίο είναι ιδιαίτερα αυξημένη, μαζί με την τουρκική προκλητικότητα.

Την Δευτέρα, εξάλλου, 11 τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες παραβιάσεις και μάλιστα καταγράφηκε η πρώτη εικονική αερομαχία ελληνικών και τουρκικών F-16, στα νοτιοανατολικά της Ρόδου.