X

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό βάζει το Σκοπιανό

Επίθεση της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Διχάζει τους ΑΝΕΛ το ζήτημα της ονομασίας. Τι λέει στον ΑΝΤ1 ο Μπούγιαρ Οσμάνι.

Ant1news

«Φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό έχει ανάψει η υπόθεση του Σκοπιανού, την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Αποφεύγοντας να μπει σε ονοματολογία για την ΠΓΔΜ και ακολουθώντας πιστά την γραμμή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως η Κυβέρνηση μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας «με βάση την εθνική θέση» και «με το κεκτημένο του 2007 και του 2008».

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι,  ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είχε ανοίξει τα χαρτιά του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τους στόχους και τις επιδιώξεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι η Αθήνα επιθυμεί μία ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία, ενώ ξεκαθάρισε πως τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε τονίσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του πως δεν δέχεται στα ελληνικά τον όρο “Μακεδονία”.

Ωστόσο, στελέχη του Ανεξαρτήτων Ελλήνων επιμένουν ότι δεν είναι αποδεκτή καμία χρήση του όρου “Μακεδονία”. 

Από την πλευρά του ο Μπούγιαρ Οσμάνι μιλώντας αποκλειστικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 διαμηνύει πως "ήρθε η ώρα να συμφωνήσουμε για την ονομασία".  

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για “θέατρο σκιών” έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον των Τομεαρχών της παράταξης. «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα. Ο Υπουργός Εξωτερικών λέει ότι ο κ. Καμμένος εννοούσε ότι δεν δέχεται τον όρο “Μακεδονία” μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν στη γλώσσα μας. Αστεία πράγματα για τόσο σοβαρή υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά. Η ΝΔ κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συναινέσει σε λύση αν αφορά μόνο το όνομα της χώρας, ενώ αποσαφήνισε την στάση της και σε σχέση με τα συλλαλητήρια. 


Την εκτίμηση πως η Κυβέρνηση προσέρχεται εμφανώς αποδυναμωμένη έναντι εταίρων, λόγω της έλλειψης κεντρικής ταύτισης απόψεων, έκανε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real FM”. «Όταν έχεις μία Κυβέρνηση που δεν μπορεί να πείσει ο ένας Υπουργός τον άλλο για την ορθότητα της διαπραγμάτευσης του, αδυνατίζει πολύ η ελληνική θέση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε: «Αυτό το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για να ακούς γελοιότητες. Δεν μπορεί να κοροϊδεύουν, δεν είναι χώρα λωτοφάγων η Ελλάδα. Αυτό το πράγμα θέλει θάρρος, ανάληψη ευθύνης και εθνική πολιτική».

Άμεση ήταν η απάντηση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένας Παπαδοπούλου: «Η κ. Μπακογιάννη επιμένει να θεωρεί τους Έλληνες λωτοφάγους. Και νοσταλγεί την εποχή που υπονόμευε την “εθνική γραμμή” και τον τότε Πρωθυπουργό προκειμένου να εξυπηρετήσει τις προσωπικές της σκοπιμότητες και φιλοδοξίες. Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί και τώρα, με την στοχοποίηση και τη σπέκουλα σε βάρος του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου με αφορμή το εθνικό ζήτημα για το όνομα των Σκοπίων».

«Το “παράθυρο ευκαιρίας” για την επίλυση του Σκοπιανού δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι και ο βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων στην ευρύτερη περιοχή», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας τα συλλαλητήρια “εθνικιστικού παροξυσμού” στα οποία – όπως αναφέρει – πρωταγωνίστησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος.

 

Μιλώντας στην Βουλή, ο Βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, είπε ότι «οι κυβερνητικές θέσεις θολώνουν, καθώς διατυπώνονται δύο γραμμές, άλλη ο Πρωθυπουργός, άλλη ο συμ-πρωθυπουργός, κ. Καμμένος. Μάλιστα, πριν 3 χρόνια όταν είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στο θέμα, ο κ. Καμμένος δεν είχε αντιδράσει. Σήμερα όμως αντιδρά καιροσκοπικά. Για την επίλυση του ζητήματος πρέπει να λείψουν οι λαϊκισμοί και η πατριδοκαπηλία και βέβαια το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να αφεθεί στην ακροδεξιά χείρα της κυβέρνησης».

Σπέκουλα από αλβανική ιστοσελίδα

Την ίδια ώρα, την δική της εκδοχή για το όνομα δίνει Αλβανική ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων, επικαλούμενη "αξιόπιστες Ελληνικές πηγές".

Η "πρωτοεμφανιζόμενη" αλβανική ιστοσελίδα infosqip.al παρουσίασε ως κλειδωμένο το όνομα  «Νέα Μακεδονία», το οποίο -όπως έλεγε το αλβανικό ΜΜΕ- θα μεταφράζεται στα σλαβικά, στα αγγλικά, στα ελληνικά και στα αλβανικά. Η γλώσσα του γειτονικού κράτους θα αποκαλούνταν Modern Macedonian από τους αγγλόφωνους και Σλαβομακεδονική από του Έλληνες. Οι Σκοπιανοί θα αποκαλούνταν New Macedonians και από εμάς Νεομακεδόνες και τέλος θα αναγνωριζόταν και Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας 

Διπλωματικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι θεωρείται εκ του πονηρού το γεγονός ότι ένα "αλβανικό" site ανακινεί θέμα ονοματολογικού των Σκοπίων. Για αυτό και το μήνυμα της Αθήνας ήταν σαφές. "Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που «καιγόμαστε». Εσεις καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό".

Εικασίες χαρακτήρισε το δημοσίευμα και ο Οσμάνι ο εκ του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος ορμώμενος αντιπρόεδρος του γειτονικού κράτους.