X

“Φωτιές” άναψαν οι δηλώσεις Μπουσάτι για το “τσάμικο ζήτημα”

Να πάρει δημόσια θέση, κάλεσε το ΥΠΕΞ ο Κουμουτσάκος. «Ανάλογο ζήτημα ασφαλώς και δεν υφίσταται» τονίζουν κύκλοι του ΥΠΕΞ.

Ant1news

Η τηλεοπτική συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και η αναφορά του στο «τσάμικο ζήτημα», άναψε «φωτιές», προκαλώντας αρχικά την αντίδραση της ΝΔ και στη συνέχεια κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπουσάτι, δήλωσε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ανέφερε ότι, στο πλαίσιο ελληνοαλβανικών “συνομιλιών με διερευνητική διάθεση”, η Ελλάδα συζητά και “τσάμικο” ζήτημα.  

Υπογραμμίζουμε ότι σταθερή θέση της χώρας μας μέχρι την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν ότι το “τσάμικο” είναι ένα ανύπαρκτο θέμα, που δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των ελληνοαλβανικών σχέσεων».

Ο κ. Κουμουτσάκος στη συνέχεια επεσήμανε, «επίσης, από τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών προκύπτει ότι τα προβλήματα και τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία εξετάζονται σε συσχετισμό και αλληλεξάρτηση με “τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα”.

Το Υπουργείο των Εξωτερικών οφείλει, λοιπόν, μια σαφή δημόσια απάντηση: Ισχύουν ή όχι όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι;».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, ολοκλήρωσε τη δήλωση του τονίζοντας, «έως πότε θα ενημερώνονται οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες από αξιωματούχους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άλλων χωρών για το τι συζητά και πράττει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;  

Η εμμονή στη νοοτροπία της κρυφής διπλωματίας είναι βαθιά αντιδημοκρατική, εμποδίζει τη διαμόρφωση συγκλίσεων στα εθνικά θέματα και έτσι αδυνατίζει σοβαρά τη θέση της χώρας».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κύκλοι του οποίου σχολιάζοντας τα περί της ατζέντας της συνάντησης Κοτζιά – Μπουσάτι στις 19 Ιανουαρίου, τόνισαν. «Ανάλογο ζήτημα ασφαλώς δεν υφίσταται. Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθάνε την διαδικασία που η Ελλάδα ως υπεύθυνη πλευρά ξεκίνησε. Δεν συνάδουν μάλιστα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».