X

Σκοπιανοί εθνικιστές: θα αφήσουν οι Τούρκοι να μπει η “Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ με άλλο όνομα;

Εθνικιστικό παραλήρημα στα Σκόπια, συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Αθήνα αλλά και κόντρες για “μυστική διπλωματία” με αιχμές προς τους ΑΝΕΛ

Ant1news

Εν μέσω εθνικιστικών παραληρημάτων από Σκοπιανούς και προβοκατόρικων δημοσιευμάτων βαλκανικών μέσων ενημέρωσης αλλά και της συνάντησης, την Πέμπτη στην Αθήνα, του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, συνεχίζεται η κόντρα Κυβέρνησης-ΝΔ για την τελική στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον REAL FM, χαρακτήρισε «έντιμη» τη στάση του κ. Καμμένου επισημαίνοντας πως «δίνει μια πολύ σοβαρή διέξοδο ώστε να διαμορφωθούν όροι λύσης. Τί είπε; Είπε ότι αυτός είναι έτοιμος να στηρίξει -εφόσον διαμορφωθεί- μια ευρύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική συναίνεση».

Από την ίδια συχνότητα απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται χρόνο για να επιτευχθεί η κυβίσθηση του κ. Καμμένου. Την έχει ξεκινήσει αλλά χρειάζεται κάποιο χρόνο και μπορεί να χαθεί και στην μετάφραση».

Μητσοτάκης: Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 ισχύει στο ακέραιο για τη ΝΔ

Η εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, «ισχύει στο ακέραιο και σήμερα» σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε στελέχη της ΝΔ στη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Στο Σκοπιανό παρενέβη και η Ιεραρχία της Ελλάδος ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του».


Όπως διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, «Η Εκκλησία σέβεται και γνωρίζει τους χωριστούς ρόλους της απέναντι στην Πολιτεία, δεν κάνει πολιτική ούτε χαράσσει γραμμή. Είναι γνωστό ότι η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων θέλει να ονομάζεται "Εκκλησία των Σκοπίων". Δεν μπορεί να υφίσταται ή να αναγνωριστεί άλλη μητρόπολη πέραν αυτών της Ελλαδικής Εκκλησίας που βρίσκονται στην περιοχή της Μακεδονίας. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου είναι σαφής και περιμένουμε την κατανόηση όλων γι΄ αυτό».

"Θα αφήσουν οι Τούρκοι να μπει η “Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ με άλλο όνομα;"

Κι ενώ στην Αθήνα καλά κρατεί η κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης οι Σκοπιανοί εθνικιστές προσβλέπουν στη βοήθεια του Τούρκου Προέδρου.

Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο που αναρτήθηκε στο σάιτ "Μακεδονικό έθνος" από  το αυτοαποκαλούμενο "Κίνημα για την απελευθέρωση και την ένωση όλης της Μακεδονίας". 

Αναλυτικά το κείμενο:

«Αυτό το βέτο μπορεί να προέλθει από μια πολύ στενή και φιλική χώρα, η οποία μεταξύ των πρώτων χωρών έχει αναγνωρίσει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα και δεν θέλει την αλλαγή της. Η χώρα αυτή έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η πΓΔΜ έχει το φυσικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα. Είναι η μόνη χώρα που, λίγο μετά την ένταξη της πΓΔΜ στην ειρηνευτική σύμπραξη, στα έγγραφα του ΝΑΤΟ που αναφέρει το όνομα της “Μακεδονίας”, απαιτεί να αναφέρεται ότι "η Τουρκία αναγνωρίζει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα".

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επανειλημμένα ότι οι Τούρκοι και οι “Μακεδόνες είναι αδέλφια και ότι η Τουρκία θα είναι πάντα πίσω από τους “Μακεδόνες”. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα είναι πάντοτε στο πλευρό της “Μακεδονίας” επειδή η Ελλάδα είναι λάθος.

Τώρα που η Ελλάδα ζητά μια αλλαγή ονόματος, ζητά τα μνημεία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν είναι το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας και να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων που λειτουργεί η τουρκική εταιρεία TAV Eirport, θέτει το ερώτημα πώς θα αντιδράσει στην Τουρκία, η οποία, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε εντεινόμενη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συμφωνήσει να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και αν ναι, θα επιτρέψει τη “Μακεδονία” να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με ένα άλλο όνομα;

Δηλαδή, καθώς η “Μακεδονία” και η Τουρκία κουράζονται να περιμένουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερα διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο έντονες μετά την προσπάθεια της Τουρκίας για πραξικόπημα και την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».