X

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

"Μυστική" συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με αιχμή την στάση των ΑΝΕΛ, ενώ ξέσπασε και "Ιερός πόλεμος".

Ant1news

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων στην Νέα Υόρκη, στις 17 Ιανουαρίου.

Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ είχαν "μυστική" συνάντηση,  έχοντας στην ατζέντα τους τόσο το ονοματολογικό όσο και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος».

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμανί, σε συνέντευξη του κι αναφερόμενος στις επαφές που είχε στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί την ύπαρξη του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων.

 

Την ίδια ώρα, εν μέσω εθνικιστικών παραληρημάτων από Σκοπιανούς και προβοκατόρικων δημοσιευμάτων βαλκανικών μέσων ενημέρωσης κορυφώνεται η αντιπαράθεση για το όνομα των Σκοπίων, με την κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αιχμή την στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Μήνυμα προς όλους έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με άξονα την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Από το αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, δίπλα στο χώρο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα: «Η ιστορική παρακαταθήκη του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν μπορεί να παραποιηθεί από κανένα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Καμμένος: δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ και αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Συνεχίζοντας ο κ. Καμμένος υπογράμμισε, «δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία". Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε.

Ιερός πόλεμος για τον όρο “Μακεδονία” - Επιστολή Τσίπρα σε Ιερώνυμο

Επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στην επιστολή ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το θέμα «με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής». Παράλληλα τον διαβεβαιώνει πως θα αντιμετωπίσει με την δέουσα προσοχή τις σκέψεις που διατυπώνει στην επιστολή που του απέστειλε την Τετάρτη, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος ανέφερε.

Στο Σκοπιανό παρενέβη και η Ιεραρχία της Ελλάδος ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του».

Όπως διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, «Η Εκκλησία σέβεται και γνωρίζει τους χωριστούς ρόλους της απέναντι στην Πολιτεία, δεν κάνει πολιτική ούτε χαράσσει γραμμή. Είναι γνωστό ότι η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων θέλει να ονομάζεται "Εκκλησία των Σκοπίων". Δεν μπορεί να υφίσταται ή να αναγνωριστεί άλλη μητρόπολη πέραν αυτών της Ελλαδικής Εκκλησίας που βρίσκονται στην περιοχή της Μακεδονίας. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου είναι σαφής και περιμένουμε την κατανόηση όλων γι΄ αυτό».

Πηγές του ΥΠΕΞ: Αραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με την Χρυσή Αυγή;

Λίγες ώρες αργότερα, πηγές του ΥΠΕΞ σχολίασαν την απόφαση της Εκκλησίας, θέτοντας πέντε θέματα. Πρώτον, ρωτούσαν σκωπτικά «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;». Δεύτερον, εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;». Τρίτον, από το ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλείται διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της». Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».

Κουμουτσάκος: Τεράστιο ατόπημα Κοτζιά οι δηλώσεις του για την Εκκλησία

Να διορθώσει την τοποθέτησή του για την Εκκλησία καλεί τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο τομεάρχης Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και αναφερόμενος στα όσα διέρρευσαν χθες πηγές του ΥΠΕΞ περί συμπόρευσης της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο κ. Κουμουτσάκος λόγο για «ατόπημα» και ζητεί από τον κ. Κοτζιά να το διορθώσει. «Ακούμε με προσοχή και σεβόμαστε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Σκοπιανό, η οποία άλλωστε είναι λογικό να έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ενδιαφέρεται και για την έντονη εκκλησιαστική διάσταση του θέματος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις την αποκλειστική ευθύνη των διαπραγματεύσεων, όπως πάντα, την έχουν οι κυβερνήσεις, οι οποίες και γνωρίζουν όλες τις πτυχές των σύνθετων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής. Είναι όμως απολύτως απαράδεκτο και προσβλητικό να ταυτίζει η ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών τις εθνικές ευαισθησίες και τον πατριωτισμό με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Κοτζιάς διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα που οφείλει να διορθώσει άμεσα» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος.

Στο «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε για το θέμα το πρωί ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος:

"Θα αφήσουν οι Τούρκοι να μπει η “Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ με άλλο όνομα;"

Κι ενώ στην Αθήνα καλά κρατεί η κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης οι Σκοπιανοί εθνικιστές προσβλέπουν στη βοήθεια του Τούρκου Προέδρου.

Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο που αναρτήθηκε στο σάιτ "Μακεδονικό έθνος" από  το αυτοαποκαλούμενο "Κίνημα για την απελευθέρωση και την ένωση όλης της Μακεδονίας".