X

Αποκάλυψη Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό και το “ραντεβού” Αθήνας-ΠΓΔΜ για το όνομα

Πότε αναμένεται η πρώτη συνάντηση. Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει στο Reuters o Σκοπιανός ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά.

Ant1news

Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει να αναθέσουν σε ομάδες εργασίας, υπό τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως αποκάλυψε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, είπε μεταξύ άλλων πως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, διαπίστωσε πως «υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε μπροστά».

Εκτίμησε μάλιστα πως ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα.

«Έχουμε μία τεράστια ευθύνη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ στο Reuters, επισημαίνοντας ότι στα Σκόπια κατανοούν τις ανησυχίες της Αθήνας. «Είναι ξεκάθαρο πως η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς, Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πείσουμε τους Έλληνες πως υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της χώρας μας και μίας περιοχής της βόρειας Ελλάδας», συμπλήρωσε.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», τόνισε ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η συμφωνία για το Σκοπιανό θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στη Βουλή. «Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Υπουργό Εξωτερικών και έχει πει ότι δεν πρόκειται να σταθεί σε καμία περίπτωση εμπόδιο, εφόσον υπάρξει ακριβώς αυτή η ευρύτερη πολιτική συναίνεση που επιδιώκουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σιγουριά ότι δεν θα προκύψει ενδοκυβερνητικό πρόβλημα εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μόνο σλαβικό όνομα, που δεν θα περιλαμβάνει το “Μακεδονία” ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δυσκολεύοντας την κοινοβουλευτική εξίσωση της λύσης, μιας και η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι δεν πρέπει να προεξοφλείται ως δεδομένη η στάση της σε οποιαδήποτε συμφωνία με τα Σκόπια.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε πως δεν θα πάει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εάν δεν υπάρχει αποσαφηνισμένη ενιαία θέση της Κυβέρνησης, ενώ στηλίτευσε το κρυφό ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

“Φωτιές” άναψαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της σκοπιανής Κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει συναίνεση ο όρος “Μακεδονία” να περιλαμβάνεται στη λύση μίας σύνθετης ονομασίας.