X

“Μήνυμα” Παυλόπουλου στα Σκόπια

«Να αποφεύγονται ανιστόρητα ονόματα» διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρέμβαση με νόημα από τον πρώην πρωθυπουργό. Κώστα Καραμανλή.

Ant1news

Να απομακρυνθούν από τον αλυτρωτισμό κάλεσε τα Σκόπια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα. .

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε «πλήρη σεβασμό του status quo των υφιστάμενων συνόρων» που  «σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν  αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».

Διπωματικός “πυρετός” 

Οι εξελίξεις, πάντως, επιταχύνονται. Στις 17 Ιανουαρίου ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισκέπτεται τα Σκόπια και την ίδια μέρα στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς ανοίγει την διαπραγμάτευση καλώντας τους δυο διαπραγματευτές Πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι. Ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των κυρίων Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, θα συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις.

«Η διάκριση τoυ κράτους μας "Μακεδονία" και της δικής τους Μακεδονίας πρέπει να γίνει με τρόπο, που θα είναι αξιοπρεπής και αποδεκτός από εμάς. Το επόμενο ερώτημα είναι που θα εφαρμοστεί αυτή η διάκριση και ούτω καθεξής και αυτά τα δύο ερωτήματα είναι αλληλένδετα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ

Παρέμβαση Καραμανλή

Παρέμβαση με νόημα έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αρχιτέκτονας της εθνικής γραμμής του 2008.

«Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», τονίζει ο κ. Καραμανλής στους συνομιλητές του όπως γράφει η Real News.

Για λύση ευρείας αποδοχής εργάζεται, εν τω μεταξύ, η Κυβέρνηση.

 «Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά, γρήγορα, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς στη γραμμή, που έχει χαραχθεί από το 2008 και ύστερα αξιοποιώντας τους σημερινούς συσχετισμούς στην πΓΔΜ αλλά κυρίως παίζοντας το δικό μας χαρτί, που είναι και το χαρτί των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην Εφημερίδα των Συντακτών .

 «Η λύση που θα φέρουμε θα είναι ευρείας αποδοχής» δηλώνει, από την πλευρά του στην Real News, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος .

Δημοψήφισμα ζητά ο Πανος Καμμένος σε περίπτωση που στο όνομα υπάρχει ο όρος "Μακεδονία", σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, στην Κυριακάτικη Δημοκρατία.

Σε δημοσκόπηση της Marc για το Πρωτο Θέμα οι πολίτες σε ποσοστό 68% τους δεν θέλουν τη λέξη «Μακεδονία» στη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.