X

Σκοπιανό: ώρα μηδέν για τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη

Η αποφυγή του αλυτρωτισμού ανάγεται σε κύριο ζήτημα της όποιας συμφωνίας. Πώς προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις;

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Επίσημη πρώτη των διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη, υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό, στη Νέα Υόρκη. Η αποφυγή του αλυτρωτισμού ανάγεται σε κύριο ζήτημα της όποιας συμφωνίας.

«Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», διεμήνυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αναφορικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσει ενώπιον των δύο εκπροσώπων στην συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς, δήλωσε ότι «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει».

Λίγες ώρες, όμως, πριν ο Μάθιου Νίμιτς βάλει στο τραπέζι ονόματα και παραλλαγές τους, ο Πάνος Καμμένος έδειχνε την προτίμησή του στην σλαβική ονομασία «Βαρντάσκα» αναρτώντας προπολεμικό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας.

«Η ελληνική Μακεδονία είναι μια και ελληνική. Προφανώς υπάρχουν και άλλα γεωγραφικά μέρη τα οποία μπορεί να τύχουν του αυτοπροσδιορισμού τους χωρίς να υπάρχει σύγκρουση και βέβαια όχι αποκλειστικότητα. Η μη επίλυση ως τώρα είναι ακριβώς διότι η γειτονική χώρα αποσκοπούσε μέσα από τα αγάλματα, τους αλυτρωτισμούς κτλ στην αποκλειστική εθνοτική εκπροσώπηση» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Οι ΑΝΕΛ φαίνεται να επιμένουν στις θέσεις τους όπως άφησε να διαφανεί ο Δημήτρης Καμμένος συναντώντας τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Η θέση είναι σαφής: δεν δεχόμαστε κανένα όνομα και κανέναν αλυτρωτισμό όχι μόνο την ώρα της συμφωνίας, αλλά θα ζητήσουμε διασφαλίσεις και την επόμενη ημέρα για να μην ξανασηκωθούν χάρτες, να μην υπάρχει «μακεδονική» Εκκλησία όπως τελευταία έχει εγερθεί αυτό το αίτημα ή για παράδειγμα η «μακεδονική» εθνικότητα στα διαβατήριά τους» δηλώνει ο Δημήτρης Καμμένος και προσθέτει: «Θα περιμένουμε μια συνολική λύση τελική και την οποία πιστεύουμε να στηρίξει και ο ελληνικός λαός και συμφωνούμε τουλάχιστον εγώ προσωπικά και με τη θέση της Εκκλησίας.

 

Η Εκκλησία κρατά χαμηλούς τόνους, ενώ νέα παρέμβαση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον πρωθυπουργό και επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που στέλνει προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία αν θα χρειαστεί κάτι να αλλάξει αυτό θα ανακοινωθεί προς τα έξω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Η Νέα Δημοκρατία κριτικάρει τη στάση του Πάνου Καμμένου. «Όταν κάποιος, για τα πιο σοβαρά μας θέματα όπως είναι το θέμα της συζήτησης με τα Σκόπια, το πρωί λέει δεν θα υπάρχει το όνομα «Μακεδονία», το μεσημέρι λέει δημοψήφισμα και το βράδυ αδειάζει ο ίδιος τον εαυτό του, για ποια σοβαρότητα να μιλάμε. Είναι μια κυβέρνηση , που αποδεδειγμένα στο εθνικό θέμα δεν στέκεται πουθενά» είπε ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, στον Alpha 98,9.

«Στηρίζουμε τη διαμορφωμένη θέση της χώρας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από ρητές δεσμεύσεις της άλλης πλευράς για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας, καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν» λέει από πλευράς της η Φώφη Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στα Παραπολιτικά είπε ότι η ΝΔ, η κα Γεννηματά και ο κ. Τσίπρας έχουν αποφασίσει να δώσουν το όνομα Nova Macedonia.