X

Νέα φάση επαφών για το “Σκοπιανό”

Σήμερα η πρόταση Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ήδη πάνω από 140 κράτη αποκαλούν τα Σκόπια, «Μακεδονία», δήλωσε ο Αμανατίδης.

Ant1news

Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη και θα τους παρουσιάσει την πρόταση του για το όνομα των Σκοπίων.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, υποστήριξε ότι τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία για να βρεθεί λύση γιατί «αν περιμένουμε άλλα 25 χρόνια, το πρόβλημα απλώς θα επιδεινωθεί».

Σήμερα επισκέπτεται τα Σκόπια και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της γείτονας χώρας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι ο όρος «Μακεδονία» χρησιμοποιείται ήδη στην σημερινή ονομασία της πΓΔΜ και «Μακεδονία» αποκαλούν τα Σκόπια πάνω από 140 χώρες στον κόσμο.

Η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό είναι ανοιχτή ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ενώ με αφορμή τις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στον ΑΝΤ1, μίλησε για διαστρέβλωση των όσων είπε περί περίληψης της λέξης «Μακεδονία» και πρόσθεσε πως τίποτα δεν έχει δοθεί.

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί και κατά συνέπεια να ψηφίσει πρόταση για την ονομασία της πΓΔΜ, που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για τις εξελίξεις στο «Σκοπιανό» επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η επικέντρωση στο ζήτημα του ονόματος, αποκομμένη απ’ τις γενικότερες επικίνδυνες εξελίξεις, το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει, να συγκαλύπτει την ουσία και να τροφοδοτεί τον εθνικισμό κι απ’ τις δύο πλευρές, τη λογική “διαίρει και βασίλευε”, που όπως έχει δείξει η ιστορία, είναι βούτυρο στο ψωμί για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή».

“Διαξιφισμοί” στην Βουλή

«Δεν καταλαβαίνω τη φιλολογία περί δημοψηφίσματος ούτε την ακατάσχετη ονοματολογία δίκην πολιτικού τζόγου. Ας το βάλουμε και στον ΟΠΑΠ», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Βουλή, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία “τορπιλίζει” τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

«Το Βουκουρέστι ήταν μια σημαντική στιγμή, αλλά δεν ξεκίνησε τότε το θέμα», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ιστορική την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα για την επίλυση της ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Είναι μια ευκαιρία στον τυχοδιωκτισμό να μετρήσει τα όριά του και αν κάποιος στο παρασκήνιο συμφωνεί και διαφωνεί στο προσκήνιο για να προκαλέσει φθορά στην Κυβέρνηση πλανάται πλάνην οικτράν», είπε ο κ. Βαρεμένος.

Όταν πήρε τον λόγο, ο Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτήρισε τυχοδιωκτική και ανεύθυνη την Κυβέρνηση που διασύρει τη χώρα και πρόσθεσε ότι η εθνική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να είναι “κλωτσοσκούφι” στα πόδια των συγκυβερνώντων.

“Κουτσαβακισμό” και …ρίψη κροτίδων άνευ προηγουμένου, καταλόγισε στον Γιάννη Μανιάτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, και μίλησε για βουλευτές της συντηρητικής παράταξης που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής και τους «ψιθύρους που ενσπείρουν ανεύθυνοι πατριδοκάπηλοι και Μακεδονοπώλες», που δεν βλέπουν την ιστορική ευθύνη και τον πραγματισμό που επιβάλλουν οι ιστορικές στιγμές, όπως είπε.

Επιτέθηκε στη ΝΔ που, ενώ είχε συνεισφέρει στην διατήρηση ενός σοβαρού κλίματος, τώρα έχει αλλάξει, όπως υποστήριξε, σημειώνοντας ότι δεν είναι «εχθρός» τα Σκόπια, με τα οποία η χώρα μας επιθυμεί να είμαστε φίλοι και σύμμαχοι. Θύμισε μάλιστα την αλλαγή στάσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο θέμα του ΝΑΤΟ και του Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα της ΕΟΚ, σε μια προσπάθεια να επισημάνει ότι όταν μεταβάλλονται οι συνθήκες, μπορεί να αλλάξει και η τακτική.