X

Ίμια: επεισόδιο μεταξύ ελληνικής κανονιοφόρου και τουρκικού σκάφους

Οι Τούρκοι ήθελαν να κάνουν "επίδειξη δύναμης", αλλά ...υπολόγισαν χωρίς το ελληνικό ΠΝ. Νέα προκλητικά δημοσιεύματα για την ΑΟΖ.

Ant1news

Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και τουρκικό σκάφος παρ ολίγο να συγκρουστούν στα Ίμια!

Συγκεκριμένα, η κανονιοφόρος "Νικηφόρος" και η τουρκική ακτοφυλακίδα ήρθαν τόσο κοντά που τα δύο σκάφη ακούμπησαν μεταξύ τους!

Είχαν προηγηθεί, τις προηγούμενες ημέρες, κόντρες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών, που προσπαθούσαν να ψαρεύουν όλο και πιο κοντά στην περιοχή των Ιμίων.

Οι Τούρκοι θέλησαν, με αυτή την αφορμή, να προχωρήσουν σε επίδειξη δύναμης, αγνοώντας ότι η Κανονιοφόρος "Νικηφόρος" βρισκόταν καθ οδόν για το σημείο.

Ακολούθησαν ελιγμοί και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα τα δύο σκάφη να ακουμπήσουν μεταξύ τους, χωρίς να υποστεί ζημιές κάποιο από τα δύο.

 

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει σημάνει συναγερμός, με τους επικεφαλής να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, ενώ ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ ελέγχουν την αυθεντικότητα ενός βίντεο που είδε το "φως" της δημοσιότητας και το οποίο έχει καταγράψει το περιστατικό:

Από πλευράς της η ΝΔ καταδικάζει τη "σοβαρότατη πρόκληση από πλευράς της Τουρκίας" στην περιοχή των Ιμίων. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων από τουρκικής πλευράς υπογραμμίζει το επικίνδυνο αναθεωρητικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ηγεσία της γειτονικής χώρας.

"Η συμπεριφορά αυτή βλάπτει τα συμφέροντα και των δύο λαών και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή" προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος και σημειώνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ορθή εκτίμηση των γεγονότων, προκειμένου να διαμορφώσει μια αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα. 

 

Τουρκικά ΜΜΕ: έτσι θέλουν Ελλάδα και Κύπρος να μοιράσουν την ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, το γαϊτανάκι των προκλήσεων και της προπαγάνδας από την πλευρά της Άγκυρας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Τελευταίο «κρούσμα», οι αναφορές τουρκικών ΜΜΕ για “σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα, ώστε να μοιράσουν τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας, χαράζοντας μια γραμμή στη μέση και να ορίσουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ τους”. Όπως τονίζουν μάλιστα σε ρεπορτάζ και αναρτήσεις, αυτή η Ζώνη θα συμπίπτει με την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, δεν υπάρχει κάποια πηγή για τις πληροφορίες που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία – όπως εκτιμάται - πιθανότατα «παίρνοντας πάσα» από την ανακοίνωση του λεγόμενου «υπουργείου Εξωτερικών» για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, επισημαίνουν ότι “παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Τ/Κ πλευράς, Ελλάδα και Κύπρος, θα ξεκινήσουν από την Ρόδο ή το Καστελόριζο και θα φτάσουν μέχρι τις ακτές της Αττάλειας, χαράσσοντας μια ευθεία γραμμή στη μέση. Στο χάρτη που θα δημιουργηθεί με τον καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου θα φαίνεται ότι η ΑΟΖ της Κύπρου και της Τουρκίας θα συμπίπτουν”.

Μάλιστα, δημοσιεύουν και χάρτη με τίτλο “Το σχέδιο Ε/Κ και Ελλάδας”: