X

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς για τα Σκόπια

Οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Το “τελεσίγραφο” ΝΑΤΟ και οι πρώτες αντιδράσεις. Συνάντηση Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ant1news

Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς  στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ.

Μάλιστα, η σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», φέρνει στην δημοσιότητα τα ονόματα που είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. 

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).  

 

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republica on Nova Makedonija».

 

ΠΓΔΜ: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία για το όνομα

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση», τόνισε πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη».

 

“Τελεσίγραφο” ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο πρόσκλησης στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

 

Μιλώντας το μεσημέρι σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι πόρτες της Βορειατλαντικής Συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα, αλλά... υπό προϋποθέσεις: «Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας», σημείωσε αναφερόμενος στις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

 

Συνάντηση Τσίπρα με Ιερώνυμο μετά την ενημέρωση από τον Κοτζιά

Την Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφθηκε απόψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, στο Μέγαρο Μάξίμου, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ενώ διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Ο Πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Τζανακόπουλος: Λύση στο Σκοπιανό που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα

Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία εθνική και διακομματική συναίνεση και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσει το "κρυφτούλι" και να πάρει καθαρή θέση με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι όρους αντιπολιτευτικής τακτικής, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό "247".

Βούτσης: Από την Βουλή θα περάσει η λύση για το Σκοπιανό

Από τη πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφου, ανέφερε ότι το Μακεδονικό θα έχει επίκεντρο τη Βουλή και εκεί θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επίλυσης του, απορρίπτοντας παράλληλα, το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος. Στο περιθώριο κοπής της πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Εκτίμησε ακόμη, πως μπορεί να έχουμε εξελίξεις πιο γρήγορα από τον Ιούνιο. «Εργάζονται» όλοι αυτοί που θέλουν, αλλά και όσοι δεν θέλουν λύση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πίεση από αυτή που υπήρχε εδώ και 10 χρόνια, ωστόσο ο συσχετισμός στη γείτονα έχει αλλάξει προς το καλύτερο», είπε. Σημείωσε ακόμη, πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τρίβουν τα χέρια τους, βλέποντας να εμφανίζονται αναχώματα στη ΦΥΡΟΜ για να μην υπάρξει λύση. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει τέτοια αναχώματα», υπογράμμισε.

Συνάντηση Μητσοτάκη με βουλευτές που εκλέγονται στην Μακεδονία 

Συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Μακεδονία είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για το κλίμα που επικρατεί στις περιοχές τους για το Σκοπιανό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος, αφήνοντας ουσιαστικά τους βουλευτές ελεύθερους να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι στα συλλαλητήρια. 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα, βάλλοντας κατά των κύριων Τσακαλώτου και Γαβρόγλου, για παλαιότερη δήλωση τους, στην οποία ανέφεραν ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να αναγνωριστούν με το Συνταγματικό τους όνομα δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επίσημη ενημέρωση ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών. Συνεπώς είναι λογική η σκέψη πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σε εσωτερικό ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι βαριά γι’ αυτήν. Ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κάποιας επιτυχίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  προσπαθώντας να βρει ψήγματα πολιτικής επιβίωσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. 

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «αφού ο Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε προτάσεις, ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κοντολογίς χάος στα ελληνοτουρκικά, θάλασσα στο σκοπιανό».