X

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

Σαφείς αποστάσεις Ιερώνυμου από τα συλλαλητήρια. Το απόγευμα η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς.

Ant1news

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός συνόρων με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, στο πλαίσιο της νέας  διαμεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα γίνει δεκτός στις 18.00 το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μάλιστα, χθες το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενω είχε προηγηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών. 

Ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε  για την πορεία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη μεταξύ του κ. Νίμιτς και των πρεσβευτών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκσι.

Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατά την συνάντηση των πρεσβευτών τους με τον Μάθιου Νίμιτς στην Νέα  Υόρκη  έλαβαν μια πρόταση και τους δόθηκε χρόνος προκειμένου να την μεταφέρουν στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν, όπως ο ίδιος ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ανέφερε σε δηλώσεις του.

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς

Πάντως, από ελληνικής πλευράς, δεν υπήρξε καμία διαρροή όσον αφορά τις προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία, σε αντίθεση με τα Σκόπια, όπου στην  ιστοσελίδα «www.MKD.mk», διέρρευσαν 5 ονόματα στα σλαβικά και αποδόθηκαν ως προτάσεις του διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

Τα ονόματα που έδωσε στην δημοσιότητα η σκοπιανή ιστοσελίδα είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. 

 

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).  

Ιερώνυμος: Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές

ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όπου συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας.   

"Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9:00 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος είχε στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας και την εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος. Ειδικότερα, υπογράμμιζε πως στο πλαίσιο της όποια συμφωνίας θα πρέπει «να υπάρξει μέριμνα και για την αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας, από τον τίτλο της οποίας πρέπει να απαληφθεί ο όρος “Μακεδονία” και τα παράγωγά του».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας απάντησε με δική του επιστολή, αναφέροντας ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη και την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος, διαβεβαιώνοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το ζήτημα «με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής».

Εν τω μεταξύ, η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα".