X

Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός για το Σκοπιανό

Ο Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Προκλητική δήλωση Ντιμιτρόφ. Στον Παυλόπουλο ο Ιερώνυμος.

Ant1news

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από την πόλη Στρούγκα όπου παρέστησε στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, καθώς σήμερα στη χώρα εορτάζονται τα Θεοφάνεια (με το Ιουλιανό ημερολόγιο).

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός συνόρων με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, στο πλαίσιο της νέας  διαμεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις επί του θέματος, θα γίνει δεκτός στις 18.00 το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε  για την πορεία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη μεταξύ του κ. Νίμιτς και των πρεσβευτών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκσι. Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατά την συνάντηση των πρεσβευτών τους με τον Μάθιου Νίμιτς στην Νέα  Υόρκη  έλαβαν μια πρόταση και τους δόθηκε χρόνος προκειμένου να την μεταφέρουν στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν, όπως ο ίδιος ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ανέφερε σε δηλώσεις του.

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς

Πάντως, από ελληνικής πλευράς, δεν υπήρξε καμία διαρροή όσον αφορά τις προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία, σε αντίθεση με τα Σκόπια, όπου στην  ιστοσελίδα «www.MKD.mk», διέρρευσαν 5 ονόματα στα σλαβικά και αποδόθηκαν ως προτάσεις του διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

Τα ονόματα που έδωσε στην δημοσιότητα η σκοπιανή ιστοσελίδα είναι τα ακόλουθα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. 

Την ίδια ώρα, η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα".

Ντιμιτρόφ: ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Βάσκο Ναουμόφσκι, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές και εκτίμησε ότι αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση».

Πάντως, ο Νίκολα Νιτμιτρόφ, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, αφής στιγμής που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε "Μακεδόνες"».